default-logo

„Dezarmarea dezinformării” sau cum pregătește o fundație mii de studenți la Jurnalism

Fundația Scripps Howard oferă un grant de 3,8 milioane de dolari pentru a finanța proiectul „Dezarmarea dezinformării” al Centrului Internațional pentru Jurnalişti (ICFJ). Proiectul de trei ani va da uneltele necesare jurnaliştilor şi studenţilor la jurnalism să lupte împotriva dezinformării în mass-media de ştiri.
„Dezarmarea dezinformării” va funcționa în cadrul Forumului ICFJ pentru raportarea crizelor globale, care pune în legătură jurnaliştii din SUA și din întreaga lume cu experți, pentru a le consolida raportarea. Mii de jurnaliști și studenți în jurnalism, inclusiv cei de la Howard Centers for Investigative Journalism, de la Universitatea din Maryland și Arizona State University, vor primi instruire pe teme precum verificarea faptelor și securitatea digitală.
Potrivit prnewswire.com, proiectul va finanța cercetarea unor noi instrumente de combatere a dezinformării și va permite jurnaliștilor din întreaga lume să colaboreze la investigațiile privind dezinformarea și campaniile de dezinformare. Scopul va fi producerea și împărtășirea resurselor, inclusiv studii de caz privind soluțiile relevate de cercetare și orice lecții învățate. „De la războiul Rusiei împotriva Ucrainei la pandemia globală și până la atacurile asupra democrației din Statele Unite și din alte părți, am văzut cum aceste minciuni pot avea rezultate fatale. Fiecare jurnalist din lume trebuie să devină un reporter care să combată dezinformarea”, punctează președintele ICFJ, Sharon Moshavi.
Inițiativa va începe cu o serie de webinarii de formare urmate de ateliere în persoană. Grantul de la Fundația Scripps Howard va ajuta la finanțarea proiectului până în 2025. „Jurnaliştii se confruntă cu o luptă dificilă cu informaţiile inexacte şi false, răspândite într-un ritm alarmant. Acest proiect nu numai că îi va ajuta pe jurnalişti să detecteze dezinformarea şi dezinformarea, dar îi va expune şi la soluţii practice pentru a combate această problemă, care subminează încrederea în jurnalism de pe tot globul”, a declarat Liz Carter, preşedinte şi CEO al Fondului Scripps Howard şi al Fundaţiei Scripps Howard.
Fondul Scripps Howard este o organizație de caritate publică, ce sprijină cauze filantropice importante pentru Compania E.W. Scripps (NASDAQ: SSP) și comunitățile pe care le deservește, cu un accent deosebit pe educația jurnalistică, excelența în jurnalism și alfabetizarea copilăriei. Fondul este lider în sprijinirea jurnalismului prin burse, stagii, recrutarea și dezvoltarea minorităților și cauzele Primului Amendament. Premiile Scripps Howard sunt una dintre cele mai importante distincții ale industriei pentru jurnalism remarcabil. (redacția UZPR)
Foto: pixabay.com

Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*