◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro16.04.2024

SPORTUL BĂCĂUAN 85

“Noi vom face tot ce ține de noi să ne clasăm mereu pe primul loc!”

*Interviu cu Ionela LEHACI-COZMIUC, campioană mondială la canotaj, alături de Gianina BELEAGĂ

Când le vezi biciuind apele până le transformă în aur, îți crește pulsul cu câteva karate… Mândria îți este dăruită de brațele truditoare ale acestor două fete care ne fac să ne simțim stăpânii luciului repede, cronometrat tot mai exact, până la ultimul strop. Din ziua în care inspirația divină le-a așezat în aceeași barcă, sărbătorile noastre, parcă, au re – intrat în calendar. Palmaresul Mondialelor le pomenește mereu și le așază pe treapta cea mai înaltă a podiumului, dar Ionela Lehaci și Gianina Beleagă nu se mulțumesc doar cu atât. Ele coboară și ne apropie zările, așa cum au făcut-o înaintea lor, Elisabeta Lipă, Georgeta Damian sau Viorica Susanu…

– Ionela, sunt apele Sucevei într-atâta de repezi sau le biciuiți voi?
– Apele Sucevei sunt repezi, fiind vorba de râuri din zona Moldovei, dar eu am început canotajul pe Dunăre, la Orșova, deci nu a fost nevoie de bici.
– Când ați urcat prima dată amândouă în aceeași barcă?
– În anul 2015, am format pentru prima dată această echipă, sub îndrumarea antrenorului Cristian Maliș, cel care ne-a dat încrederea că putem fi o echipă de perspectivă!
– E lung drumul de la locul 1 la Mondialele de anul trecut, de la Sarasota, la titlul obținut acum la Plovdiv, via Glasgow, unde Europenele ne-au așezat în afara podiumului?
– E un drum lung, dar care a trecut pe nesimțite. A fost un drum greu, cu o clasare pe locul 4 la Europene, lucru care pe noi nu ne-a descurajat, ci -din contră – ne-a motivat să cucerim un nou aur mondial.
– Se apropie și Jocurile Olimpice din Japonia… Reușim să menținem strocul la fel de ridicat? Nu au venit prea… repede aceste medalii?
– Un sportiv, întotdeauna, caută să se afirme. Medalia de aur de anul trecut a venit după 9 ani de muncă. Nu aș putea spune că a venit deloc repede. Dacă ne referim la faptul că a venit când încă eram la tineret, e adevărat, dar la fel de adevărat este că am muncit la fel de serios, ca orice senioară, poate, chiar mai serios!
– Care e rețeta voastră, de transformați totul în aur? Spune-mi trei ingrediente!
– Nu cred că există o rețetă anume, dar cred că munca consecventă, ambiția și dăruirea sunt elemente-cheie, în realizarea performanţei de vârf.
– Ordinea în barcă… Are vreo importanță strategică?
– Ordinea în barcă contează foarte mult în formarea unei echipe eficiente. Fiecare număr trebuie să aibă anumite calități.
– Superstiții înaintea finalelor? Sau concentrarea vă acaparează cu totul și nu mai aveți timp să vă gândiți la altceva?
– Înaintea fiecărei finale mă rog, iar asta simt că mă ajută foarte mult. Când ies din cameră, am grijă să ies întotdeauna cu dreptul!
– Care sunt mai dificil de înfruntat, primii metri ai cursei sau ultimii? Startul sau finișul?
– Nu pot spune că o parte a cursei e mai dificilă decât cealaltă. Cred că diferă foarte mult, și în funcție de cum te simți, și de poziția pe care te afli!

Leonard POPA (UZPR)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *