default-logo

EcoForum dedicat jurnaliștilor

ECOTIC împreună cu Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România, cu suportul Oameni si Companii, au organizat in 29 septembrie 2021 un webinar dedicat jurnaliștilor. Tema webinarului a fost managementul și reciclarea deșeurilor, în special a deșeurilor de echipamente electrice și electronice și de baterii. 

Tema abordata este importantă atât din perspectiva îndeplinirii responsabilitatilor în domeniul colectării și reciclării deșeurilor electrice și electronice, cât și din cea a modalităților de folosire a fondurilor europene de peste 1 miliard de euro prevăzute în planul Național de Relansare și Reziliență pentru imbunatatirea gestionarii deseurilor.

În deschiderea webinarului, Doru Dinu Glăvan – Președinte UZPR, și Valentin Negoiță – Președinte ECOTIC, au evidențiat importanța dialogului și a informării constante și corecte a jurnaliștilor în problematica protecției mediului și a valorificării resurselor.

Agenda evenimentului a inclus prezentări ale unor experți în domeniu, intre care Raul Pop, Marian David și Constantin Damov, care împreună cu reprezentanții ECOTIC au dezbătut provocările actuale în managementul deșeurilor în România și căile de îmbunătățire ale acestuia în beneficiul cetățenilor.

Raul Pop – expert deșeuri, Marian David – director general adjunct la Garda Națională de Mediu, Constantin Damov – președinte Green Group, Valentin Uban – senior editor UZPR  și Diana Trifu – responsabil comunicare & campanii ECOTIC, au prezentat aspectele managementului deșeurilor electrice și electronice si campaniile presei referitoare la problemele de mediu. Jurnaliștii s-au arătat interesați de subiect, intervenind cu o serie de intrebari, dezbătând problemele identificate și chiar propunând soluții pentru un management eficient al deșeurilor.  

Raul Pop a prezentat situația managementului deșeurilor din România și pașii necesari pentru a progresa în domeniu, inclusiv componentele Planului Național de Redresare și Reziliență și oportunitățile de finantare ale acestuia.  Marian David a abordat subiectul din perspectiva Planului Național de Gestionare a Deșeurilor și a misiunii Gărzii Naționale de Mediu, accentuând problemele identificate la colectarea deșeurilor generate din comunități, menționand eforturile de a stimula controlul în comunități, inclusiv un program prin care poliția locală să preia din atribuțiile Gărzii Naționale de Mediu. 

Constantin Damov a subliniat importanța regândirii economiei pentru a contracara resursele limitate și a transforma deșeurile în resurse, creând un flux al economiei circulare. De asemenea, a subliniat faptul ca prin reciclarea electronicelor s-a atins un nivel de extragere de 98% materiale redate circuitului industrial si a reamintit ca este esențial să promovăm colectarea separată care este baza reciclării și că sprijinul presei este foarte important în această direcție.

Valentin Uban a confirmat disponibilitatea presei de a aborda si promova și astfel de subiecte referitoare la dezvoltarea comunităților si a accentuat importanța promovării în timp real a diverselor acțiuni și practici pozitive privind colectarea și reciclarea deșeurilor electrice.

Diana Trifu a prezentat informații și cifre-cheie din zona managementului deșeurilor electrice, descriind modalitățile de colectare pe care cetățenii le au la dispoziție și importanța colectării separate a deșeurilor electrice și electronice, ca un prim pas pentru protecția mediului.

Sesiunea de dezbateri moderată de Dragoș Călugăru, Director general ECOTIC, a adus în prim plan problemele identificate atât de specialiști cât și de jurnaliști, cu totii cautând soluții pentru rezolvarea acestora. În acest sens au fost discutate eficacitatea programului Rabla pentru electronice și modalitatile prin care mass-media poate veni în sprijinul colectării separate – promovarea știrilor pozitive și de impact, realizarea de investigații pe tema managementului deșeurilor.

Jurnaliștii participanti la webinar au propus dezvoltarea unui cadru legislativ îmbunățit și aplicarea consecventă a legilor, o implicare mai mare din partea autorităților locale, direcționarea de fonduri europene pentru conștientizarea populației, implicarea Poliției locale în aplicarea legii deșeurilor, o mai bună informare a cetățenilor cu privire la existența punctelor de colectare, realizarea unui parteneriat public privat care sa fie adaptat nevoilor cetățenilor.

Diana Trifu, ECOTICDespre autor

Articole asemănătoare

Posted On 17 mai 2022
, By

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.