default-logo

Dezinteresul pentru știri, contracarat cu informații credibile

Războiul face ravagii în inima Europei, prețurile alimentelor și carburanților au crescut, prevestind foamete și dificultăți, mai ales pentru comunitățile vulnerabile. În acest context, rapoartele privind vremea extremă din întreaga lume dă alarme existențiale. Nu e de mirare că publicul este epuizat de știri. Iar știrile false și dezinformarea sporesc starea de rău. Unele dintre acestea sunt răspândite în mod deliberat, pentru a influența opinia publică.
Jurnaliștii din redacțiile profesionale au un rol vital de jucat în protejarea bunăstării comunităților pe care le deservesc. „În opinia mea, trebuie să ne concentrăm pe furnizarea de informații, perspectivă și inspirație. Informațiile credibile – bazate pe fapte, fiabile și oportune – rămân vitale dacă dorim să avem dezbateri motivate și rezonabile despre cum să abordăm provocările cu care ne confruntăm și să descoperim căile de urmat. Deși toți am putea avea dreptul la opiniile noastre, nu avem dreptul la propriile noastre fapte. Fără un acord măcar asupra faptelor de bază, discuțiile democratice sunt reduse la o cacofonie a afirmațiilor”, afirmă Warren Fernandez, președinte al World Editors Forum, rețea din cadrul World Association of News Publishers.
Dar jurnalismul bazat pe fapte necesită o muncă minuțioasă din partea reporterilor, o verificare încrucișată neobosită și un control al calității de către editori, precum și o analiză și o interpretare autorizată din partea comentatorilor experimentați. Deloc surprinzător, în această epocă a nedumeririi, publicul caută voci de încredere, pe care se pot baza pentru a oferi rapoarte de încredere și comentarii perspicace. Potrivit ijnet.org, mai multe studii arată că, în afară de știri, publicul apreciază explicațiile, informațiile de bază, analizele – fie online, video sau prin buletine informative.
Dincolo de aceasta, confruntați cu valuri necruțătoare de nenorocire și întuneric, oamenii își doresc și inspirație. Ei vor să audă despre posibilele soluții la problemele aflate la îndemână, precum și despre cei care fac eforturi pentru a le rezolva. (redacția UZPR)
Foto: pixabay.com

Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*