default-logo

Filiala Olt „Pan M. Vizirescu” a UZPR, în sărbătoare la Curtișoara

Filiala Olt „Pan M. Vizirescu” a UZPR a participat pe 2 octombrie 2022 la mai multe sărbători în comuna Curtișoara, județul Olt: Sărbătoarea Nucului, ediția XXl – 533 de ani de la atestarea documentară a localității Curtișoara și lansarea cărții „Monografia comunei Curtișoara, județul Olt (din cele mai vechi timpuri până în 1964)”, a profesorului Ilie F. Păun. Prezentarea acestei cărți a făcut-o dl. acad. Octavian Popescu, de la Filiala Cluj-Napoca a Academiei Române (cercetător științific, doctor în Biologie). Dânsul s-a arătat ca un bun cunoscător al acestor locuri (ajutat și de faptul că s-a născut și a copilărit în satul Pietriș, din comuna Curtișoara), al realității de atunci și de acum a comunei Curtișoara.
În continuare a vorbit dl. ing. Gheorghe Gănescu, primarul localității, care a mulțumit tuturor celor care au trudit la această lucrare (de la culegerea datelor, inclusiv prezentarea), precum și celor care și-au găsit timp pentru a participa la onorabila lansare.
Moderatorul Valeru Ciurea (inspector etnografic) l-a nominalizat pe Paulian Buicescu să vorbească despre carte (și din postura omului cu rădăcini paterne într-unul din satele acestei localități – Linia din Vale-Dobrotinet). Acesta a spus că este „o carte-document, valabilă atunci, acum și peste veacuri”, dar ar trebui elaborată „o mică anexă cu noile temperaturi (medii și extreme), care au devenit regulă” de câțiva ani încoace. Aceasta ar putea s-o facă un profesor de Geografie din localitate.
În continuare a vorbit dl. conf. univ.dr. Gheorghe Stan, care a prezentat unele date din cercetările sale, pe aceste familiare meleaguri (născut și crescut aici).
A încheiat dl. Vivi-Viorel Pintea, directorul general al Centrului Județean de Cultură și Arte Olt și Președinte al Filialei Olt „Pan M. Vizirescu” a UZPR. Dânsul – și din postura artistului plastic (pictor autodidact) a avut unele aserțiuni de mare finețe în legătură cu motivele de pe costumele populare din zonă și simbolistica lor. A felicitat – cu argumente punctuale – organizatorii acestor evenimente cultural.
Dl. Valeriu Ciurea a înmânat fiecărui participant câte o „Monografie…” ca dar din partea Primăriei Curtișoara, apoi dl. acad. Octavian Popescu a oferit câte un autograf fiecărui participant.

Maricela-Paraschiva Buicescu
membru al Filialei Filiala Olt „Pan M. Vizirescu” a UZPR

Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*