default-logo

Jurnalismul și pericolul „banalizării” tragediei

Când Vladimir Putin a lansat o invazie la scară largă a Ucrainei pe uscat, aer și mare, pe 24 februarie 2022, imaginile războiului au fost transmise privitorilor consternați din întreaga lume. Departe de acțiune, mulți dintre noi au conștientizat agresiunea neprovocată citind acoperirea online sau uitându-ne la televizor pentru a vedea explozii și oameni fugind de pericol și înghesuindu-se în buncăre subterane. O jumătate de an mai târziu, violența continuă- dar pentru cei care nu au fost direct afectați de evenimente, acest război în curs și victimele sale s-au mutat la periferia atenției multor oameni.
Atenția la realități precum războiul este adesea dureroasă, iar oamenii nu sunt bine echipați pentru a păstra un accent susținut asupra evenimentelor traumatizante. În plus, de când a început războiul din Ucraina, multe alte evenimente au apărut pentru a ocupa atenția lumii. Evenimentele tragice în curs se pot retrage din atenția oamenilor, deoarece mulți se pot simți copleșiți sau atrași de alte probleme urgente. Acest fenomen se numește „oboseală de criză”. „Actorii” cu rele intenții ai acestei lumi sunt conștienți de oboseala publică și o folosesc în avantajul lor, scrie niemanlab.org.
Din păcate, mulți dintre oameni au schimbat deja canalul; tragicul a devenit banal. O analiză a Reuters Institute a arătat că interesul pentru știri a scăzut drastic pe toate piețele, de la 63% în 2017 la 51% în 2022, în timp ce 15% dintre americani s-au deconectat cu totul de acoperirea știrilor.
Cum ne-am putea recupera capacitatea de atenție și răspunsuri semnificative pe fondul unor știri neîncetate și copleșitoare? Jurnaliștii ar putea lua în considerare limitarea aportului zilnic de știri, care poate ajuta oamenii să devină mai atenți la anumite probleme de îngrijorare, fără a se simți copleșiți și mai multe poveşti bazate pe soluţii care surprind posibilitatea schimbării. „Căile de acțiune pot fi oferite cititorilor pentru a contracara paralizia în fața tragediei”, explică Rebecca Rozelle-Stone, profesor de filosofie la Universitatea din Dakota de Nord. (redacția UZPR)
Foto: pixabay.com

Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*