default-logo

Spania pune „taxă de solidaritate” pe averile mari

Spania va implementa o „taxă de solidaritate” din 2023 pentru persoanele cu active în valoare de cel puțin 3 milioane de euro, a anunțat ministrul bugetului, María Jesús Montero, într-o conferință de presă. Noile instrumente fiscale ale guvernului vor afecta averea, impozitul pe venitul personal și impozitul pe corporații, a spus Montero. Noua taxă, care va afecta 23.000 de contribuabili sau 0,1% din populația Spaniei între 2023 și 2024, are potențialul de a colecta 1,5 miliarde de euro, a afirmat oficialul, adăugând că este esențial ca și cei mai bogați să își facă partea pentru a ajuta la atenuarea impactului negativ al inflației record.
Potrivit EURACTIV, mișcarea vine după ce Partidul Popular (PP/PPE) de opoziție de centru-dreapta și socialiștii au propus reduceri semnificative de taxe în regiunile lor respective, pentru a atrage alegătorii înaintea alegerilor municipale de anul viitor, din mai, și a alegerilor generale de anul următor.
Noua taxă va avea trei faze – inclusiv o cotă de 1,7% pentru 3-5 milioane EUR, o cotă de 2,1% pentru 5-10 milioane EUR și 3,5% pentru peste 10 milioane EUR.
Între timp, guvernul spaniol a anunțat o creștere a impozitării capitalului cu un punct, la 27%, iar pentru câștigurile de capital de peste 200.000 de euro, la 28%, două puncte în plus față de ratele actuale de impozitare.
Odată cu „taxa de solidaritate” pe veniturile mari, guvernul va aproba în curând noi măsuri de modificare a impozitului pe venitul persoanelor fizice, pentru a favoriza veniturile medii și mici, ridicând plafonul reducerilor de impozit aplicate în prezent veniturilor de până la 18.000 de euro la 20.000 de euro. Guvernul a anunțat că măsura are un potențial de colectare de 1,881 miliarde de euro.
Impozitul pe venitul personal va fi scutit și pentru cei care câștigă 15.000 de euro. În prezent, plafonul este de 14.000 de euro. Ministrul a anunțat, de asemenea, o reducere a impozitului pe profit la 23% pentru întreprinderile mici și mijlocii (IMM-uri) cu o cifră de afaceri mai mică de 1 milion de euro și o limitare temporară a deducerilor pentru pierderile din anii anteriori care pot fi aplicate de marile grupuri de afaceri. (redacția UZPR)
Foto: Wikipedia

Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*