default-logo

Aniversare regală: Omagiu Reginei Maria la 147 de ani de la nașterea sa

Pe 29 octombrie 2022, în Sala Scoarțelor a Muzeului Palatului Brâncovenesc s-a desfășurat un eveniment artistic dedicat aniversării a 147 de ani de la nașterea Reginei Maria a României. Organizat de Consiliul Județean Ilfov prin Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Ilfov, Inspectoratul Județean Ilfov și Centrul de Cultură „Palatele Brâncovenești de la Porțile Bucureștiului”, evenimentul a reunit personalității ale vieții artistice și politice într-un omagiu vibrant adus celei mai iubite regine a României.
Invitații au avut ocazia să vizioneze filmul artistic: Regina Maria, Portretul Iubirii care a ilustrat momente importante din viața reginei și a istoriei României, felul în care destinul ei a fost inextricabil împletit cu cel al poporului în mijlocul căruia a trăit cea mai mare parte a vieții sale. Interpretarea sobră și elegantă a actriței Cătălina Mustață a reușit să ne împărtășească clipele dureroase din ultimele zile ale reginei Maria, cu bucuriile și tristețile celei care a fost renumită ca „mama tuturor” românilor.
O altă actriță deosebită, Manuela Hărăbor, a împrumutat veșmintele reginei Maria, pentru a reproduce cu emoție autentică o cutremurătoare mărturie de dragoste pentru poporul român, scrisă în urmă cu 90 de ani la Tenha Juvah, Balcic: faimosul Testament al Reginei Maria.
Spectacolul s-a încheiat cu un moment inedit susținut de talentata actriță și scriitoare Claudia Motea, care a recitat cu multă sensibilitate Rugăciunea lui Mihai Eminescu, precum și din lirica-i proprie, Soliloc regal, alături de ea fiind și soprana Arlinda Morava a cărei voce angelică a umplut sala cu armoniile imnului Ave Maria.
Ambele momente artistice au fost încadrate de un fond muzical plin de culoare, mezzosoprana Adriana Alexandru (Opera Națională) asigurând acompaniamentul la pian cu fragmente alese din Rapsodia lui George Enescu și partituri din Schubert.
La încheierea spectacolului, doamna directoare Alexandrina Niță, sufletul acestui eveniment, a împărțit diplome de onoare organizatorilor, artiștilor prezenți și unor sculptori care au contribuit cu lucrări originale la patrimoniul muzeului.
Pe 29 septembrie 2022, o zi de toamnă blândă și luminoasă ca regina Maria, spiritul reginei a reușit să unească încă o dată într-o efervescentă atmosferă festivă numeroși iubitori de artă, cultură și țară.

Elena-Carmen Bobocescu / UZPR

Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*