default-logo

„Cursanții” Școlii Europene „Danubiana” – „Uniți în pace, pentru Ucraina!”. Ospitalitate și rugăciune la Umbrărești și la mănăstire

În ultima zi a  „Școlii Europene Danubiană” – „Uniți în pace, pentru Ucraina, desfășurat la Galați între 23-30 noiembrie 2022, prin Asociația „Danubiana”, participanții s-au bucurat de un popas cultural, în comuna Umbrărești, județul Galați.

  După rugăciunea de la Mărășești, oaspeții doamnei Antoaneta Crudu, președinta „Danubianei”, respectiv, cele 29 de cadre didactice din sudul Basarabiei, însoțiți de doamna Natalia Ursu, de la Centrul de Informare al României din cadrul Universității Umaniste de Stat din Ismail, s-au aclimatizat cu ospitalitatea românească.

 Întregul grup, de peste 60 de persoane, a fost primit cu bucurie, la Umbrărești, una dintre așezările ștefaniene ale fostului județ Covurlui. Oaspeții au fost primiți cu rumen colac și sare, potrivit tradiției strămoșești. Gazde au fost părintele Ioniță Gheorghiță, de la Parohia Umbrărești I,  și copii de la grupul catehetic, îmbrăcate în frumosul costum tradițional al acestei părți a țării, lucrat după un prototip reconstituit de etnologul Eugen Holban (1935-2020), în cadrul cercetărilor de teren, începute la nivel național în 1969.

Între gazde, prof. Monica Babeș, director la Școala  Gimnazială „Sfântul Stelian”, și reprezentantul Primăriei Umbrărești, dnul Stoica Paraschiv, administrator public.

Au fost acasă părintele Ionel Rusu, preot slujitor la Biserica „Sfânta Ana” din Galați și părintele Toderiță Rusu, preot la o biserică  din București, alături de prezbitera Rozalia Rusu.

Răsfățați cu cele mai bune bucate, oaspeții au avut prilejul să asculte, prin vocile câtorva eleve talentate, cântece de dor, de drag de țară și de pământul nostru sfânt.

Au cântat și au încântat prin ținută, elevele: Lavinia Tonu, Alesia Saulea, premiată cu premii naționale și internaționale, Sara Zaharia, Alexandra Zaharia, Beatrice Munteanu, Antonia Ursu, Alexandra Gavrilă, Denise Jorăscu, Bianca Tufănoiu și Veronica Popa. Tinerele se pregătesc la Palatul Copiilor din Tecuci, dar fac parte și din grupul de cateheză, de pe lângă bisericile din comună.

La Umbrărești, bucuria a făcut casă bună cu poezia. În împrejurările date, în prezența oaspeților din sudul Basarabiei, părintele Ionel Rusu și-a lansat, acasă – la Umbrărești – noul volum de poezie: „Din lacrimile Cerului. Neadormiri”, publicată la Editura Limes, Cluj -Napoca, 2022.

Poeta Marinela Apostu a vorbit despre fascinanta poezie a poetului Ionel Rusu și a recitat.

Cu un volum de versuri a venit și doamna Rozalia Rusu, care l-a însoțit pe părintele Toderiță Rusu. Poetul clujean Sandu Cătinean a vorbit despre poezia doamnei Rozalia Rusu, publicată în volumul: „Incursiune prin anotimpuri” și a recitat. De altfel, poetul Sandu Cătinean a fost prezent cu poezia sa sau a altor colegi de breaslă, în toate cele șapte zile, cât a durat „Școala Europeană Danubiana”, de la Galați.

Întâlnirea cu ospitalitatea a continuat la Mănăsirea „Adormirea Maicii Domnului” de la Tudor Vladimirescu, județul Galați, acolo unde obștea de maici împletește rugăciunea Mariei cu lucrul mâinilor Martei.

A fost săvârșită o rugăciune pentru pelerini și pentru încetarea războiului, de la Răsărit.

Pe parcursul unei săptămâni, din însoritul octombrie, Școala Europeană „Danubiana” – „Uniți în pace, pentru  Ucraina”, a fost prilej de mai bună cunoaștere a istoriei și tradiției de la Dunărea de Jos, a fost un moment de reflecție, de comuniune și speranță în mai bine.

Pentru întreaga desfășurare, merită din plin felicitări doamna Antoaneta Crudu, președinta Asociației „Danubiana” – Galați, toți cei care au pus umărul prin sponsorizări, prin voluntariat. Între voluntari, s-au numărat mai multe eleve și dascăli de la Colegiul Național „Costache Negri” din Galați, plus, reprezentanții  unor instituții locale, regionale și naționale.

Pe lângă dascălii din sudul Basarabiei, care timp de o săptămână „au luat pauză de la alarmele sirenelor și de la focul bombardamentelor – care se aud, neîncetat, zi și noapte” – au beneficiat de manifestările din acest program sute de persoane… După aproape trei ani de restricții, impuse sau autoimpuse din cauza războiului din Ucraina, am observat că dorința de dialog, de comuniune a fost mare.

Reamintim că prezența la Galați a cadrelor didactice din sudul Basarabiei – Ucraina a fost posibilă prin susținerea financiară a proiectului de către Departamentul pentru Românii de Pretutindeni din cadrul Ministerului de Externe.

Dă, Doamne, pace!

Maria Stanciu

Foto: M. Stanciu

Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*