◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro20.04.2024

Singurul oraș din țară care se va încălzi cu energie geotermală. Are centură modernă la patru benzi și cel mai ridicat grad de siguranţă din România

După mai multe amânări proiectul prin care locuitorii acestui oraș vor beneficia de încălzire din energie geotermală a primit aprobare, iar lucrăriel vor începe anul acesta.

Agenția Națională pentru Resurse Minerale (ANRM) a emis în favoarea municipiului Oradea licența de explorare a apei geotermale din zăcământul orașului. Până acum, această apă geotermală a fost explorată doar de un operator privat. Astfel, Municipiul Oradea se află acum printre primele administrații locale care dețin acest tip de licență.

Conform celui mai optimist scenariu, lucrările efective ar urma să înceapă în primăvara sau vara acestui an. Proiectul e limitat, geografic, de străzile Constantin Noica, Nufărului și Bumbacului – Morii și afectează 13.600 de orădeni. Proiectul include patru puțuri, două de extracție și două de reinjecție, din care unul nou, de extracție, se va fora în strada Meiului, în spatele bisericuței din strada Nufărului, la o adâncime de 2.900 m.

Al doilea foraj este pe strada Depozitului, în gestionarea Transgex, acolo unde se va amenaja și stația geotermală în care va ajunge apa extrasă din cele două foraje. Sunt două puțuri de reinjecție, unul pe strada Peneș Curcanul, al Transgex, și unul în zona pasajului Ciheiului, lângă Centură.

În valoare de 19 mil. euro, proiectul prevede și construirea unei rețele noi de termoficare, în lungime de 15 km. Cele 7 puncte termice care deservesc azi zona ar urma să fie dezafectate și înlocuite cu module termice în fiecare scară de bloc, 276 în total.

Oradea este oraşul cu cel mai ridicat grad de siguranţă, conform unui top realizat de Storia. În Oradea, Calea Aradului, Nufărul şi Centru Civic sunt cele mai sigure zone.
Centură modernă de aproape 16 kilometri

Oradea se numără printre oraşele care reuşeşte să scoată traficul greu pe o centură modernă, cu patru benzi de circulaţie. Pentru realizarea ei au fost folosite fonduri ale Minsterului Transporturilor, ale bugetului local şi fonduri europene. Şoferii spun că economia de timp este importantă.Câte două benzi de circulaţie pe fiecare sens de mers, patru pasaje supraterane şi mai multe căi de acces spre şi dinspre oraş. Aşa arată, în 2018, centura Oradei, a cărei construcţie care a început în 2004. Şoferii reuşesc astfel să ocolească Oradea în doar câteva minute, fără a fi nevoiţi să piardă timp în ambuteiaje şi zone semaforizate. Primăria Oradea lucrează acum la realizarea celui de-al cincilea pasaj peste centura oraşului. Acesta va asigura accesul către viitoarea piaţă de vechituri.

m.capital.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *