default-logo

Jumătate din limbile vorbite pe Terra sunt ameninţate cu dispariţia

Aproximativ 7.000 de limbi sunt cunoscute în prezent în lumea întreagă, însă multe dintre ele ar putea să dispară în curând pentru totdeauna, potrivit unui studiu realizat în Australia.

Conform autorilor cercetării, aproape jumătate din limbile vorbite pe Terra sunt ameninţate cu dispariţia, iar 1.500 dintre ele ar putea să dispară până la sfârşitul acestui secol. „Fără o intervenţie, numărul limbilor care dispar ar putea să se tripleze în următorii 40 de ani, într-un ritm de cel puţin o limbă dispărută în fiecare lună”, au precizat autorii studiului. Ei recomandă alcătuirea unei programe şcolare care să sprijine educaţia bilingvă şi care încurajează atât învăţarea limbilor indigene, cât şi folosirea limbilor regionale dominante.

Noul studiu, coordonat de specialişti de la Universitatea Naţională a Australiei (ANU), a fost publicat în revista online Nature Ecology and Evolution.

Cercetătorii australieni au descoperit, de asemenea, o serie de cauze neaşteptate şi surprinzătoare care sporesc riscul de dispariţie a unor limbi, a precizat unul dintre autorii cercetării, Lindell Bromham. Printre aceste cauze se află reţelele bine dezvoltate de artere rutiere. „Cu cât există mai multe drumuri, care leagă ţări de oraşe şi sate de oraşe, cu atât este mai mare riscul ca limbile să ajungă să fie în pericol. Este ca şi cum drumurile ar ajuta limbile dominante să vină ca un ‘tăvălug’ peste alte limbi mai mici”, explică Bromham.

Multe dintre limbile despre care specialiştii spun că se aşteaptă să dispară în acest secol sunt încă vorbite în prezent, a precizat expertul australian.

Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*