default-logo
BREAKING NEWS
Agențiile de presă din Europa, decise să învingă presiunea războiului şi dezinformarea Membrii Alianţei Europene a Agenţiilor de Presă (EANA), reuniţi la conferinţa cu tema „Realitate şi ficţiune în timpul războiului şi al pandemiei de COVID-19”, desfăşurată la Sarajevo, au discutat despre posibile soluţii la criza informaţională în contextul actual, în care societatea este sub presiunea războiului, coronavirusului şi dezinformării. Clemens Pig, preşedintele EANA şi CEO al agenţiei de presă din Austria APA, a spus în deschiderea conferinţei că „orice război, încă de la început, este şi un război al informaţiei”. El s-a declarat optimist, exprimându-şi încrederea că tehnologia va fi aliatul agenţiilor de presă în lupta împotriva fake news. „Tehnologia este foarte importantă pentru noi şi pentru evoluţie, dar şi pentru verificarea ştirilor şi combaterea fake news”, a subliniat şeful APA. CEO-ul Fundaţiei Thomson, Caro Kriel, a remarcat că „informaţia poate salva vieţi atunci când este adevărată, în schimb poate strica totul atunci când este greşită”. Ea a afirmat că dezinformarea în Rusia a început în 2014. La rândul său, CEO-ul agenţiei de presă germane dpa, Peter Kropsch, a punctat că presiunea economică este o ameninţare pentru presă, care, din motive financiare, ar putea deveni controlabilă, şi a adăugat că independenţa este cea mai importantă valoare pe care agenţiile de presă o au şi care trebuie păstrată. Wojtek Surmacz, preşedintele agenţiei de presă din Polonia PAP, a evidenţiat faptul că reţelele de socializare nu reprezintă surse de încredere şi că publicul ar trebui să nu confunde o sursă reală precum o agenţie de presă cu platformele de socializare. Conferinţa găzduită de agenţia de presă din Bosnia-Herţegovina FENA a beneficiat şi de un mesaj video din partea Verei Jourova, vicepreşedinte al Comisiei Europene pentru valori şi transparenţă, care a subliniat importanţa informaţiilor verificate, acestea fiind „cea mai bună soluţie împotriva propagandei”: „Uniunea Europeană nu a făcut niciodată atât de mult pentru a proteja presa, iar asta e ceea ce democraţia ar trebui să facă. Comisia Europeană pregăteşte Actul european pentru libertatea presei […] şi creşte finanţarea pentru jurnalişti, parteneriate şi proiecte media”. La finalul conferinţei, Claudia Victoria Nicolae, directorul general al Agenţiei Naţionale de Presă AGERPRES, şi Branka Gabriela Vojvodic, directorul general al agenţiei croate de presă HINA, au semnat un acord de parteneriat între cele două agenţii privind schimbul de informaţii. EANA a fost înfiinţată la 21 august 1956, în urma unei conferinţe care a avut loc la Strasbourg. Alianţa reprezintă un forum pentru cooperare şi schimb de informaţii între agenţiile de presă europene şi cuprinde peste 30 de agenţii membre, care promovează respectarea drepturilor de autor, accesul la informaţie, dezvoltarea tehnologiei de transmitere a acesteia şi libertatea presei. AGERPRES este membră EANA din 1996.

Teatrul Naţional „Radu Stanca” Sibiu anunță 11 spectacole în luna ianuarie

Teatrul Naţional „Radu Stanca” Sibiu organizează în prima lună a anului 2022 o microstagiune a Secţiei Germane, cu un spectacol premieră, şi o serie de reprezentaţii ale Secţiei Române. „Venim fizic în faţa dumneavoastră în luna ianuarie 2022, cu 11 spectacole, venim cu o prezentare foarte importantă a teatrului german din Sibiu – primul teatru de pe actualul teritoriu al României – care are o nouă premieră. Vom avea diplomaţi importanţi, oameni de afaceri din zona germanică, vom avea artişti care vin din Germania, din Austria, pentru toate proiectele pe care le avem. Ne bucurăm că putem să vă oferim şi proiectele gratuite la care noi lucrăm, pornind de la Tradiţii TO GO, la Daruri teatrale, la Spectacolele-lectură pe care le puteţi vedea online pe parcursul întregii luni. Este o mare bucurie să putem dărui emoţie, frumuseţe şi miracol. Din toată inima vă urăm să fiţi sănătoşi, să fiţi plini de bucuria vieţii, încărcaţi de tot ceea ce este frumuseţe, emoţie şi bucurie. La mulţi ani!”, a declarat Constantin Chiriac, directorul general a Teatrului Naţional „Radu Stanca” Sibiu şi preşedintele Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu.

Prima reprezentaţie programată în anul 2022 este spectacolul „Moroi”, regia Alexandru Dabija (6 ianuarie), urmat de „Steaua fără nume”, regia Florin Coşuleţ (7 ianuarie), şi de „De cealaltă parte a lumii”, în regia Alexandrei Badea (8 ianuarie).

Microstagiunea Secţiei Germane” debutează în 20 ianuarie 2022, cu premiera spectacolului „Domnul Iederman”, în regia lui David Paska şi continuă cu „QUARTETT”, în regia lui Hunor Horváth (în 21 ianuarie), „Bookpink”, creaţie colectivă (22 ianuarie), şi „you•topia”, regia Florian von Hoermann şi Edith Buttingsrud (23 ianuarie).

La finalul lunii, începând cu 28 ianuarie, sunt programate spectacolele „MAL/PRAXIS”, de Bogdan Georgescu, „Tom şi Jerry 4.0”, regia Florin Piersic jr., şi „Mici crime conjugale”, un spectacol de Mariana Cămărăşan şi Amalia Iorgoiu.

Biletele sunt disponibile online pe www.tnrs.ro, şi la Agenţia Teatrală din Sibiu, str. Nicolae Bălcescu, nr. 17. Accesul publicului la reprezentaţii este permis doar în baza certificatului verde Covid, iar locurile sunt disponibile în limita a 50% din capacitatea sălii. Preţul unui bilet este 30 lei, respectiv 25 lei cu preţ redus.

Toate reprezentaţiile au loc la TNRS – Sala Mare, din Sibiu, Bl. Corneliu Coposu, nr. 2.

Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.