◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro24.04.2024

Despre taxarea roboților care lucrează…

Ce se întâmplă dacă SUA ar pune o taxă pe roboți? Conceptul a fost discutat public de analiștii politici, de cercetători și de Bill Gates (care este în favoarea noțiunii). Deoarece roboții pot înlocui locurile de muncă, o taxă rigidă pe aceștia ar oferi firmelor un stimulent pentru a ajuta la reținerea lucrătorilor, compensând în același timp o scădere a taxelor pe salarii atunci când sunt utilizați roboți. Până acum, Coreea de Sud a redus stimulentele pentru firme de a implementa roboți; pe de altă parte, factorii de decizie din Uniunea Europeană au considerat o taxă pe roboți, dar nu au adoptat-o.

Acum, un studiu al economiștilor de la Institiul Tehnic din Massachussets (MIT) examinează dovezile existente și sugerează că politica optimă în această situație ar include într-adevăr o taxă pe roboți, dar una modestă. Același lucru este valabil și pentru taxele pe comerțul exterior care ar reduce, de asemenea, locurile de muncă din SUA, arată cercetarea. „Descoperirea noastră sugerează că taxele fie asupra roboților, fie asupra bunurilor importate ar trebui să fie destul de mici. Deși roboții au un efect asupra inegalității veniturilor… ei încă conduc la impozite optime care sunt modeste”, spune Arnaud Costinot, economist MIT și coautor al unei lucrări care detaliază descoperirile. „Deși roboții au un efect asupra inegalității veniturilor… ei conduc la impozite optime, care sunt modeste”.

Mai exact, studiul constată că o taxă pe roboți ar trebui să varieze de la 1% la 3,7% din valoarea lor, în timp ce taxele comerciale ar fi de la 0,03% la 0,11%, având în vedere impozitele pe venit actuale din SUA.

Lucrarea, „Roboți, comerț și luddism: o abordare statistică suficientă pentru reglementarea optimă a tehnologiei”, apare în avans în formularul online în The Review of Economic Studies.

În afară de cifrele fiscale de bază, studiul conține câteva concluzii suplimentare despre tehnologie și tendințele veniturilor. Cercetarea concluzionează că, după ce mai mulți roboți sunt adăugați la economie, impactul pe care fiecare robot suplimentar îl are asupra salariilor poate de fapt să scadă. La un moment dat, taxele pe roboți ar putea fi reduse și mai mult, potrivit news.mit.edu. (redacția UZPR)

Foto: pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *