◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro19.04.2024

Europa accelerează reciclarea textilelor

Impactul asupra mediului al industriei textile este semnificativ. Un raport din 2021 al Centrului Comun de Cercetare al Comisiei Europene a constatat că aproximativ 4-6% din amprenta totală de mediu a UE poate fi legată de textile. Pentru a rezolva acest lucru, Comisia Europeană a prezentat o strategie a UE pentru textile durabile.

Reciclarea textilelor nu este o sarcină ușoară, procesele industriale fiind încă în primii ani. Cu toate acestea, reciclatorii spun că o obligație care se profilează pentru țările UE de a colecta și sorta textile uzate va ajuta industria în curs de dezvoltare.

Conform strategiei, textilele introduse pe piața europeană ar trebui să reziste mai mult, să fie mai ușor de reparat, iar durata de viață a acestora ar fi prelungită prin reciclarea materialelor pe care le conțin în produse noi de înaltă calitate. De asemenea, se ia în considerare îmbunătățirea designului în etapa de fabricație pentru a face reciclarea mai ușoară, urmând ca noi standarde să fie adoptate în conformitate cu regulamentul UE privind proiectarea ecologică. Obiectivul este ca toate textilele introduse pe piața UE să fie durabile, reparabile și reciclabile și fabricate „în mare măsură” din fibre reciclate.

Încorporarea unor cantități minime de fibre reciclate în noile produse textile este „destul de promițătoare”, spune Valérie Boiten, ofițer senior de politici la Fundația Ellen MacArthur, organizație de caritate care lucrează pentru a accelera tranziția către o economie circulară.

„Există standarde ISO diferite, dar pentru reciclabilitate, nu încă. Provocarea este că reciclabilitatea unui produs depinde de mai mulți factori, inclusiv de alegerea materialelor, de modul în care sunt asamblate componentele și de disponibilitatea infrastructurii pentru colectarea, sortarea și pregătirea produsului pentru reciclare”, a spus ea, pentru EURACTIV.

Ratele de reciclare pentru textile sunt în prezent destul de scăzute, cu 1,7 până la 2,1 milioane de tone de textile uzate colectate anual în întreaga UE. Se consideră că majoritatea celor 3,3 până la 3,7 milioane de tone rămase sunt aruncate în deșeurile menajere mixte, arată studiul.

Reciclarea textilelor va fi, de asemenea, încurajată foarte mult de un big bang politic, cu noile obiective de colectare și reciclare a deșeurilor la nivelul UE, începând din 2025.

Revizuirea Directivei-cadru a UE privind deșeurile impune țărilor UE să stabilească sisteme de colectare separată a deșeurilor textile până la 1 ianuarie 2025.

În momentul de față, nu există ținte pentru colectare, deci nu există nicio obligație pentru statele membre de a raporta, doar 13 țări UE fac în prezent unele rapoarte.

Dintre acestea, numai Austria, Franța, regiunea belgiană Flandra și Italia raportează anual cu privire la colectarea de textile post-consum, în timp ce alte țări le-au cartografiat o dată sau de două ori în decursul ultimului deceniu, adesea cu asistența unor organisme neguvernamentale. (redacția UZPR)

Foto: pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *