default-logo

Jocurile Olimpice de iarnă de la Beijing. România are 22 de sportivi

Cea de-a 24-a ediţie a Jocurilor Olimpice de iarnă debutează oficial, vineri, la Beijing, sub spectrul pandemiei de Covid-19, dar şi al boicotului diplomatic iniţiat de ţările occidentale.

Beijingul devine primul oraş care găzduieşte atât Jocurile Olimpice de vară (2008), cât şi pe cele de iarnă.

Ceremonia de deschidere este programată de la ora locală 20:00 (14:00 la Bucureşti), pe Stadionul Olimpic ″Cuib de Pasăre″⁣, care a găzduit şi ceremoniile de deschidere şi închidere ale Jocurilor din 2008.

91 de delegaţii sportive vor participa Jocurile de iarnă de la Beijing, circa 2.900 de sportivi se vor întrece în 109 probe (şapte probe în plus faţă de 2018) în care se vor acorda medalii, la 15 discipline: patinaj artistic, patinaj viteză, patinaj viteză pe pistă scurtă – short-track, schi alpin, schi fond, schi acrobatic, combinată nordică, sărituri cu schiurile, snowboard, bob, skeleton, biatlon, curling, hochei pe gheaţă şi sanie. Haiti şi Arabia Saudită îşi vor face debutul la Olimpiada de iarnă.

13 baze sportive vor găzdui întrecerile

Numărul bazelor olimpice care vor găzdui întreceri este de 13, în zonele Beijing, Yanqing şi Zhangjiakou, fiecare având un Sat Olimpic.

Medaliile care le vor fi înmânate sportivilor pe podium la Jocurile Olimpice de iarnă 2022 se inspiră din vechi pandantive chinezeşti de jad, conform comitetului de organizare şi Comitetul Internaţional Olimpic (CIO), citate de AFP. Medaliile de aur, de argint şi de bronz, numite “Tong Xin” (”Împreună suntem unul”), sunt alcătuite din cele cinci inele olimpice gravate în centru pe partea din faţă a medaliilor. Medaliile de la Jocurile Paralimpice împărtăşesc acelaşi concept. Medaliile prezintă Beijingul ca fiind primul “Dual Olympic City” care găzduieşte atât Jocurile Olimpice de vară, cât şi pe cele de iarnă, arată https://olympics.com.

Bing Dwen Dwen este mascota Jocurilor Olimpice de iarnă din 2022 şi a fost aleasă dintre mii de modele chinezeşti din 35 de ţări din întreaga lume.

“Bing” înseamnă gheaţă în chineză şi sugerează puritate şi putere. “Dwen Dwen” înseamnă copii robuşti, plini de viaţă. Logo-ul evenimentului, un schior stilizat aminteşte de ideograma care înseamnă “iarnă”, scrie AFP. Logo-ul a fost prezentat în cadrul unei ceremonii cu numeroase vedete, precum actorul Jackie Chan sau pianistul Lang Lang. Logo-ul Jocurilor Paralimpice aminteşte mai mult de ideograma care înseamnă “zbor”. Sloganul oficial al JO, ″Împreună pentru un viitor comun″⁣, a fost ales din 79 de propuneri, transmite Xinhua. Potrivit organizatorilor, ″⁣împreună″⁣ arată că omenirea se mobilizează şi găseşte soluţiile pentru a depăşi greutăţile şi pentru a crea un viitor mai bun. ″⁣Pentru un viitor comun″⁣ întruchipează viziunea unei vieţi mai bune şi transmite speranţă şi încredere. “Este interpretarea chineză a noului moto olimpic ‘Mai rapid, mai înalt, mai puternic – Împreună’ (Citius, Altius, Fortius – Communis)″⁣, susţin organizatorii.

Sportivii români vor concura în șapte probe și sunt următorii:

Continuare pe stirileprotv.ro

Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.