◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro24.04.2024

Conexiuni – un spațiu al scrisului devenit nemurire

 

Literatura bistriţeană a cunoscut de-a lungul timpului succese remarcabile ce au aşezat-o în Cartea de onoare a ţării şi a lumii. De la Andrei Mureşanu, autorul versurilor Imnului naţional „Deşteaptă-te, române”, născut la noi, la Bistriţa, la George Coşbuc, poet ce a aşezat în versurile lui esenţa sufletului ţăranului de pe Valea Sălăuţei, dar şi un traducător remarcabil, traducerea lui din Dante Alighieri – “Divina comedie” fiind neegalată până astăzi, la Liviu Rebreanu, cel care prin romanul „Ion” aducea literatura română într-o altă etapă modernă, ne-am bucurat întotdeauna de prezenţa în rândul întâi a literaturii.

         Revista „Conexiuni literare”, ajunsă la numărul 10, dovedeşte faptul că şi urmaşii celor trei scriitori pomeniţi stau cu fruntea sus în rândul confraţilor, iar cărţile lor sunt prezente nu doar în librăriile din România, ci şi la ample evenimente, pe toate meridianele.

         Din New York până la Kuala Lumpur, din Buenos Aires până în Cairo, şi peste tot în Europa, am făcut Conexiuni care au ecouri deosebite. Peste tot pe unde Palatul Culturii a promovat cultura bistriţeană cărţile colegilor de la Societatea Scriitorilor Bistriţeni „Conexiuni” ne-au însoţit, făcând punţi literare care oglindesc activitatea deosebită care porneşte din urbea noastră şi desenează punţi livreşti care devin o adevărată carte de vizită pentru noi.

         Pornită din dorinţa de a aduce în faţa cititorilor scriitorii cetăţii Bistriţa, dar şi colaboratorii noştri, revista „Conexiuni literare” s-a dovedit a fi, în scurt timp de la lansare, un nume apreciat pe piaţa publicisticii literare. Nu întâmplător apărem sub egida Uniunii Scriitorilor din România Filiala Sibiu, girul profesionist fiind dat în urma evaluării producţiilor literare de certă valoare care apar în paginile noastre.

         Cele mai noi cărţi văzute de lupa criticilor, evenimentele literare ce au loc în Palatul nostru, pornind de la Festivalul de Teatru şi Literatură „Liviu Rebreanu”, la întâlnirile lunare „Conexiuni” şi la legăturile pe care le-am făcut cu nume importante din întreaga lume prin turneele literare, la poemele şi fragmentele de proză, toate oglindesc frumuseţea scrisului.

         Este o bucurie pentru noi de fiecare dată când primim ecouri frumoase din cele mai îndepărtate colţuri ale pământului în privinţa modului în care este structurată revista prin prezenţa nu doar a scriitorilor români, ci şi a celor străini cu care am legat prietenii literare. Traducerea în engleză întăreşte şi mai mult legătura noastră cu presa internaţională, astfel încât oricine poate citi ceea ce se întâmplă frumos legat de arta cuvântului.

         Şi acest număr, unul de sărbătoare, vine în faţa dumneavoastră cu un buchet de nume din ţară şi străinătate care conturează, prin metaforele lor, un spaţiu al scrisului ce devine nemurire.

         Le mulţumim tuturor celor care, în cele zece numere, au fost prezenţi în paginile revistei dându-i valoare, precum şi cititorilor care ne-au dovedit că scrisul este preţuit. Pentru că propria cultură se zideşte prin  aprofundarea cunoştinţelor prin lectură, vă dorim tuturor ca viața să vă fie mereu însoţită şi de cărţi.

                                                                                Dorel Cosma / UZPR

Manager Palatul Culturii Bistriţa

     

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *