◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro19.04.2024

„Biblioteca necenzurată”, casa digitală a libertății presei

Internetul a devenit un loc popular pentru exercitarea dreptului la libera exprimare, dar și un vehicul esențial pentru circulația știrilor și informațiilor. În timp ce unele guverne încearcă să controleze internetul și să închidă gura disidenților, Reporteri fără frontiere (RSF) apără poziția lor, atât la nivel național, cât și internațional, conform căreia drepturile garantate offline ar trebui să fie garantate și online. RSF face, de asemenea, lobby cu organismele internaționale în sprijinul neutralității rețelei și împotriva supravegherii, desfășurând proiecte specifice, cum ar fi Operațiunea Libertate colaterală pentru deblocarea site-urilor web cenzurate. „În multe țări din întreaga lume nu există acces gratuit la informații. Site-urile web sunt blocate, ziarele independente sunt interzise, iar presa este controlată de stat. Tinerii cresc fără a-și putea forma propriile opinii. Folosind Minecraft, cel mai popular joc de calculator din lume, ca mediu, le oferim acces la informații independente”, detaliază Christian Mihr, Director General Reporters Without Borders Germany

Reporteri fără frontiere a folosit acest mediu pentru a construi „Biblioteca necenzurată” în cadrul unui joc global pe computer – o clădire care reprezintă libertatea cunoașterii și puterea pe care adevărul o are asupra autorităților și regimurilor guvernamentale opresive, o bibliotecă ce este acum accesibilă pe un server deschis pentru jucătorii Minecraft din întreaga lume. Biblioteca este plină de cărți care conțin articole care au fost cenzurate în țara lor de origine. Aceste articole sunt acum disponibile în acest joc pe computer, ascunse de tehnologia de supraveghere guvernamentală. Cărțile pot fi citite de toată lumea de pe server, dar conținutul lor nu poate fi schimbat. Biblioteca este în creștere, fiind adăugate din ce în ce mai multe articole și cărți, pentru a depăși cenzura. „Biblioteca necenzurată este o utilizare îndrăzneață a Minecraft. Într-adevăr încapsulează tot ce este inedit la acest joc și la comunitatea pe care a creat-o”, punctează James Delaney, director general BlockWorks, arhitect al Bibliotecii necenzurate. La rândul său, Yulia Berezovskaia, redactor șef al grani.ru, consider că „singurul mod real de a lupta împotriva cenzurii este împărtășirea și răspândirea a ceea ce a fost cenzurat”

Minecraft este unul dintre cele mai de succes jocuri pe computer din lume, cu peste 145 de milioane de jucători activi în fiecare lună. În plus față de articolele interzise ale jurnaliștilor, vizitatorii Bibliotecii necenzurate pot găsi indexul RSF World Press Freedom și rapoarte despre situația actuală a libertății presei din 180 de țări din lume.

Reporteri fără frontiere este cel mai mare ONG din lume, specializat în apărarea libertății mass-media, dreptul fundamental al omului de a fi informat și de a-i informa pe ceilalți.

Acolo unde campaniile guvernamentale de cenzură și dezinformare sunt în creștere la nivel global, RSF luptă pentru libertatea informației și pentru a se cunoaște adevărul.

(Mădălina Corina Diaconu)

 

Revista UZP nr. 21/2021

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *