◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro25.04.2024

Încotro presa independentă?

Se poate vorbi în România despre o adevărată independenţă a presei? Este sau nu un risc să lucrezi ca jurnalist independent? Sunt două întrebări la care trebuie să existe și două răspunsuri. Procesul de dezvoltare a presei româneşti independente este legat în primul rând de îmbunătățirea climatului economic din ţară. Presa trece printr-o criză de profesionalism și de tiraj. În ultimii ani presa, care a continuat mulți ani să apară după 1989, s-a diminuat, în ultimii zece ani, în ritm galopant. Cele câteva milioane de cititori zilnici din timpul regimului democrat nu au la îndemână decât câteva ziare tipărite, căci pentru apariția unui singur număr de ziar îți trebuie bani pentru tipografie. Îți trebuie oameni care să bată în lung și în lat un județ, să găsească subiecte, să scrie articole, să le corecteze, să le pagineze. Se știe că, în general, presa este de două feluri: o presă „bună”, care prezintă informații corecte, și o presă „veninoasă”, care manevrează cititorii după bunul plac. Fiecare artă are metode de exprimare proprii. În „lumea liberă” o parte a presei este unul dintre domeniile avantajoase businessului.
Presa este considerată a fi „a patra putere în stat“. Această titulatură se referă la rolul ei deosebit, independența și libertatea ei. Toată poliloghia despre „libertatea presei” în lumea liberă este iluzorie. Cel mai potrivit ar fi să se spună: ziarele și revistele românești nu sunt în niciun caz o „mare putere”. Optimismul, o informație care să nu fie denaturată şi un jurnalism de calitate cu punctul pe „y” sau „z” fără a servi anumite interese economice sau politice reprezintă cheia supraviețuirii pentru presa independentă.
Un ziarist de investigații independent este acela care se descurcă pe teren şi care în anii de facultate studiază și învață foarte multe noțiuni. El trebuie să-şi dea seama cum îşi creează un ziar democratic pânza sa de păianjen în jurul cetățeanului simplu. Într-o ţară civilizată, un gazetar trebuie să fie o interfaţă între putere şi public. Prin urmare, se pune problema independenţei presei, iar una din întrebările la care trebuie să existe şi un răspuns este dacă presa română este independentă și democrată.

Florenţ Mocanu / UZPR
senior editor şi redactor şef al ziarului regional „Gazeta Munteniei”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *