default-logo

Urmează cea mai călduroasă vară după 1981, iar prețurile s-ar putea scumpi din cauza secetei

Ne așteaptă cea mai călduroasă vară din ultimii 37 de ani, arată o prognoză îngrijorătoare a meteorologilor pe intervalul mai-iulie, care le dă fiori mai ales fermierilor. Culturile agricole din sudul țării sunt deja afectate de secetă. Alimentele s-ar putea scumpi după ce prețurile cerealelor au început să crească accelerat în porturile de la Marea Neagră.

Agricultorul constățnean Dumitru Florea lucrează o suprafață de 700 de hectare, cultivând în special cereale. După un aprilie secetos și lunile următoare se anunță fără prea multe preciptații.
”Ceea ce însemană faliment. Că noi am investit, nu glumă. Mă rog la Dumnezeu să plouă!”, a spus Dumitru Florea.

Meteorologii Centrului European pentru prognoze anunță cea mai călduroasă vară după anul 1981, arată Știrile TVR.

”Arșița va afecta în special sudul țării, unde sunt marile culturi de cereale și legume. Iar piața reacționează: prețul grâului crește deja în marile porturi de la Marea Neagră”, a spus Daniel Alexandru, șeful Laboratorului de Agrometeorlogie al ANM.

Și analiștii pieței agricole spun că întreaga regiune a Mării Negre suferă în acest moment din cauza secetei, dar situația nu este critică.

”Din păcate întreaga regiune a Mării Negre suferă în acest moment de secetă. Situația nu este critică în acest moment, însă vedem deja prognoze de recolte viitoare, calculate negativă față de ce se calcula în luna martie, aprilie”, a declarat Ganriel Razi, analist al pieții agricole.

Culturile mai pot fi salvate doar cu irigații. În satul constățean Poiana, mai mulți agricultori s-au unit într-o asociație, au accesat fonduri europene și au construit un sistem de irigații care folosește apa din canalul Dunăre-Marea Neagră.

”Fără apă, agricultura nu se poate face sub nicio formă. Cu cel puțin 20% a crescut producția și calitatea legumenlor românești”, spune producătorul Jeni Dumbravă.

Reprezentanții Agenției Naționale de Îmbunătățiri Funciare au spus că vor subvenționa și anul acesta apa de principalele canale de irigații, însă fermierii au nevoie, în primul rând, de sisteme de irigații care costă.

libertatea.ro

Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*