default-logo

ONU investighează sute de crime în Ucraina

Reprezentanta Înaltului Comisariat ONU pentru Drepturile Omului în Ucraina, Matilda Bogner, a anunțat că organizația investighează 300 de crime în Ucraina, relatează CNN.
Bogner a vorbit despre amploarea atrocităţilor civile pe care misiunea din Ucraina le-a documentat de-a lungul războiului până la momentul actual, inclusiv cazuri de violenţă sexuală şi detenţii arbitrare.
Până în prezent, misiunea ONU în Ucraina a documentat până la 5.000 de victime civile, a spus Bogner, menţionând că numărul real va fi cu „mii” mai mare. În prezent, ONU investighează 150 de cazuri de dispariţii forţate.
„Numărul de cazuri este mai mare, acestea sunt doar cazurile despre care avem suficiente informaţii ca să le analizăm. De exemplu, oficiali locali, activişti, apărători ai drepturilor omului, uneori jurnalişti despre care ruşii consideră că au opinii pro ucrainene sunt arestaţi. De multe ori dispar. Unii au fost eliberaţi, ceea ce este bine, dar alţii au fost găsiţi morţi”, a spus oficialul ONU.
Pe de altă parte, procurorul Curții Penale Internaționale (CPI), Karim Khan, va participa, în premieră, la o anchetă europeană privind presupuse crime ruse în Ucraina. O echipă Comună de Anchetă, înfiinţată de către Lituania, Polonia şi Ucraina, cu susţinerea Eurojust, va facilita anchetele şi urmăririle în state vizate, se precizează într-un comunicat.
Procurorul Khan a deschis, la 3 martie, o anchetă cu privire la situaţia în Ucraina, după ce a primit undă verde din partea a aproape 40 de state. El a denunţat, în cursul unei vizite în Ucraina, că această țară este „o scenă a crimei”.
Comisia Europeană a propus o consolidare a mandatului agenţiei de cooperare judiciară Eurojust, care să-i permită să păstreze probe ale unor crime de război din Ucraina şi să le împărtăşească CPI.

Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*