default-logo

Presa liberă din Hong Kong, aproape dispărută

Mass-media libere din Hong Kong au fost aproape complet desfiinţate de represiunea guvernului, relatează The Guardian, citând un raport realizat de grupul de advocacy Hong Kong Watch din Marea Britanie.
Mediul de lucru pentru jurnaliştii locali şi străini în Hong Kong a devenit din ce în ce mai dificil, se arată în raport, care detaliază acte de intimidare şi violenţe ale poliţiei, concedieri în masă şi intervenţia guvernului sau cenzura la punctele de vânzare.
De la protestele pro-democraţie din 2019, o represiune a dus la închiderea Apple Daily, Stand News şi a altor publicaţii. Sursele şi cetăţenii se tem acum de consecinţe legale dacă vorbesc cu jurnaliştii. O intervenţie guvernamentală în RTHK a lăsat postul public fără independenţă, iar un efect de autocenzură s-a răspândit în cadrul grupurilor de presă rămase.
Raportul detaliază, de asemenea, multiple acte de violenţă ale poliţiei împotriva jurnaliştilor în timpul protestelor, inclusiv unele care păreau ţintite. Totodată, se menționează faptul că unele ziare publică „propagandă”.
În raport, organizaţia Hong Kong Watch a cerut guvernelor internaţionale să ofere căi şi asistenţă jurnaliştilor din Hong Kong sau care doresc să emigreze şi să continue să scrie în limba cantoneză, precum și să ceară guvernului din Hong Kong să restabilească libertatea presei.

Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*