◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro20.04.2024

Uniunea Europeană de Radiodifuziune acuză creșterea explozivă a violenței împotriva jurnaliștilor de la posturile publice

Radiodifuzorii publici europeni avertizează cu privire la o creștere „fără precedent” a violenței îndreptate împotriva jurnaliștilor și au cerut reporterilor să obțină o protecție juridică prioritară împotriva atacurilor și abuzurilor.
Uniunea Europeană de Radiodifuziune (EBU), o alianță formată din 113 organizații din serviciul public de presă, a avertizat că o creștere a violenței obligă multe puncte de vânzare să angajeze servicii de securitate, să îngrădească birouri, să ascundă identitatea personalului în public și chiar să neglijeze să raporteze asupra anumitor evenimente pentru a asigura jurnaliştii.
Învinovățind „actorii cu profil înalt” pentru că au semănat neîncrederea în jurnalism ca serviciu public, grupul a cerut ca atacurile asupra jurnaliştilor să aibă „o prioritate mai mare” în investigațiile poliţiei, similar cu protecţiile pentru lucrătorii serviciilor de urgenţă din unele ţări.
Pe lângă violența fizică, intimidarea și abuzul verbal, grupul a menționat și o creștere a abuzurilor online și încercările legale de a reduce la tăcere și de a submina reporterii. „În acest moment, jurnaliştii se concentrează pe relatarea războiului și pe situația din Ucraina, care a fost cu adevărat periculoasă. Dar aici vorbim despre faptul că violența și amenințările împotriva jurnaliștilor din serviciul public au crescut în general în ultimii doi ani. Este fără precedent… Putem raporta toate aceste cazuri autorităților. Dar acțiunea în justiție adesea nu este eficientă, pentru că fie nu se poate identifica persoana, fie nu este considerată o prioritate suficient de mare. Așa cum unui atac asupra unui lucrător al serviciului de urgență i se acordă prioritate, ar trebui ca jurnaliștii să fie luați în considerare la fel”, afirmă șefa EBU, Liz Corbin, pentru Press Gazette.
În Irlanda, RTÉ a pus garduri și a sporit securitatea în jurul sediului pentru a-i proteja pe jurnalişti de atacuri, în timp ce ORF, din Austria, a fost forțată să ofere reporterilor un tratament de relaxare după o serie de confruntări fizice care i-au afectat pe cei ce relatau. Radiodifuzorul public olandez NOS a raportat anterior că trebuie să elimine toate referințele la numele său de pe vehicule și echipamente. după ce reporterii săi au fost vizați.
EBU reprezintă 112 radiodifuzori de serviciu public din 55 de țări. Toți membrii săi sunt radiodifuzori de serviciu public, similar cu BBC, care sunt finanțați parțial sau complet de contribuabilii din țările lor respective. „Odinioară era cu mândrie că mergeam în vehiculele noastre cu siglele noastre și cu numele noastre pe ele. Mulți membri au început acum să le elimine pentru a deveni mai puțin identificabili și mai puțin vulnerabili la atacuri… A deveni mai puțin vizibil pe teren nu este un lucru bun pentru un radiodifuzor public”, atrage atenția Corbin.
Alte probleme care îi afectează pe membrii EBU includ abuzurile online, care declanșează atacuri în lumea reală, și creșterea numărului de procese folosite pentru a reduce la tăcere jurnaliştii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *