default-logo

De necrezut: Iohannis nu a promulgat legea Trianonului, iar MAE le interzice reprezentanțelor diplomatice românești dezbaterile sau manifestările dedicate acestei zile

Astăzi se împlinesc 100 de ani de la semnarea Tratatului de la Trianon, un eveniment major în istoria noastră, care a consfințit, pe 4 iunie 1920, granițele României Mari.

Tratatul de la Trianon este un act de justiție făcut la sfârșitul Primului Război Mondial prin care s-au stabilit frontierele noului stat Ungaria cu vecinii săi: Austria, Regatul Sârbilor, Croaților și Slovenilor (stat devenit ulterior Iugoslavia), România și Cehoslovacia.

Acest tratat a consfințit trecerea către statele succesoare sau vecine a 71% din teritoriul Transleithaniei (partea ungară a Dublei Monarhii – Imperiul Austro – Ungar) și a 63% din populație, aceasta din urmă, în majoritatea ei, alcătuită din etnici ne-maghiari.

Și dacă pentru țările menționate, acest act a fost unul de justiție istorică, pentru faptul că au fost recuperate teritorii care nu le-au aparținut de drept ungurilor niciodată, pentru Ungaria, evenimentul este perceput ca un mare dezastru al istoriei, Ungaria stabilind pe data de 4 iunie zi de Doliu Național.

În acest context, descoperim că Iohannis și guvernul condus de Ludovic Orban, în loc să marcheze această zi, așa cum se cuvine, au decis să facă niște cadouri nepermise Ungariei care, astăzi, o să se lamenteze în toată lumea, prin toate mijloacele de presă și cele diplomatice cu privire la „nedreptatea istorică” care i s-a făcut, în timp ce vocea României nu se va auzi, după ce autoritățile i-au închis-o strategic…

Astfel, Dan Tănasă ne spune următoarele pe blogul său: „În an electoral, Președintele Klaus Iohannis a făcut un cadou neașteptat UDMR-ului și Ungariei având în vedere faptul că joi, 4 iunie a.c., se împlinesc 100 de ani de la semnarea Tratatului de la Trianon: nu a promulgat încă legea adoptată de Parlamentul României în data de 13 mai a.c. prin care ziua de 4 iunie devine Ziua Tratatului de la Trianon.

Mișcarea Președintelui Klaus Iohannis pare a fi un cadou neașteptat făcut de acesta în an electoral UDMR-ului, formațiune care s-a opus vehement adoptării acestui proiect, dar și Ungariei, care a declarat deja ziua de 4 iunie drept zi de doliu național.

În timp ce Ungaria va marca Centenarul Trianonului, Președintele Klaus Iohannis a blocat promulgarea unei legi adoptată de Parlament care ar fi permis marcarea așa cum se cuvine a acestui moment crucial din istoria României și a poporului român.”

La rândul lui, jurnalistul Dan Andronic ne dezvăluie următoarele pe evz.ro: <<Ministerul Afacerilor Externe a interzis organizarea oricăror manifestări de aniversare a 100 de ani de la semnarea Tratatului de la Trianon. Dezvăluirea a fost făcută în emisiunea „Piața Ideilor”, care va fi difuzată în această seară de la ora 20.00 de EvZ TV, dedicată zilei de 4 iunie – semnarea Tratatului de la Trianon, la care au participat, alături de realizatorul Radu Popa, directorul Evz Dan Andronic și senatorul PSD Titus Corlățean.

Corlățean spune că Ministerul Afacerilor Externe, în urmă cu 48 de ore, a dat o directivă către toate reprezentanțele diplomatice și ale Institutului Cultural Român (ICR) prin care li se cere să anuleze orice dezbatere sau manifestare dedicată acestei zile.

„Forţe politice începând cu Jobbik şi Fidesz au determinat şi adoptarea, în 2010, în Ungaria, a două legi, una privind ‘comemorarea’ a aşa zisei tragedii a naţiunii maghiare prin Tratatul de la Trianon şi a doua lege privind acordarea, pe baze etnice, a cetăţeniei ungare etnicilor maghiari care trăiesc în alte state. Dacă vocea statului român rămâne tăcută în planul relaţiilor internaţionale, există riscul de a se auzi numai teoria cealaltă”, a spus Corlățean.>>

Și iată cum președintele și guvernul PNL, după ce în urmă cu puțină vreme penalizau pe bună dreptate PSD-ul pentru legea autonomiei teritoriale a Ținutului Secuiesc și pentru legea care ducea la obligativitatea vorbirii maghiarei în Ardeal (să ne amintim de declarația bombă a președintelui: „Ciolacu și PSD vor să dea Ardealul ungurilor!”), în aceste zile prejudiciază interesul național și fac servicii Ungariei care va striga în cele patru zări că Transilvania și alte teritorii le-au fost luate pe nedrept, în timp ce autoritățile românești vor tăcea complice.

daniel-roxin.ro

Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.