◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro24.04.2024

Sute de jurnaliști mongoli învață despre jurnalismul de date de la un profesor american

În Mongolia, un profesor emerit predă jurnalismul de date. Jeff South formează peste 200 de jurnalişti în Mongolia, prin Programul de specialişti Fulbright, al Departamentului de Stat al SUA. Profesor asociat emerit care s-a pensionat de la Virginia Commonwealth University în 2020, South este specialist Fulbright în Mongolia, unde formează jurnalişti în jurnalismul de date şi verificarea faptelor, după ce a predat jurnalism timp de 23 de ani ca membru al facultății la Richard T. Robertson School of Media and Culture din Colegiul de Științe Umaniste. Profesorul va petrece șase săptămâni lucrând cu Nest Center for Journalism Inovation and Development, o organizație nonprofit care urmărește să îmbunătățească jurnalismul și alfabetizarea media în Mongolia.
Peste 200 de jurnalişti din toată ţara din Asia Centrală s-au înscris la atelierele lui South despre cum se găsesc, se analizează şi se vizualizează datele şi cum se integrează în ştiri, informează news.vcu.edu. „Jurnalismul de date nu este un substitut pentru reportaje – mergând la întâlniri publice sau proteste, intervievând oficiali guvernamentali, căutând documente pentru informații demne de știri și vorbind cu oamenii obișnuiți. Jurnalismul de date poate completa practicile jurnalistice tradiționale. Reporterii își pot folosi analiza datelor pentru a susține sau a contesta narațiunea pe care o prezintă oficialii, de exemplu, și pentru a descoperi povești altfel nespuse. În plus, vizualizările datelor sunt o modalitate eficientă – chiar distractivă – de a prezenta informații numerice complexe”, punctează South.
Ca o extensie a atelierelor, South ajută la adunarea echipelor de jurnalişti care să lucreze la poveşti bazate pe date, explorând subiecte posibile, precum corupţia, poluarea aerului şi operaţiunile miniere. South va colabora, de asemenea, cu Centrul de verificare a faptelor din Mongolia, care a fost înființat de Centrul Nest pentru a contracara dezinformarea și dezinformarea online și în mass-media. „Voi împărtăși sfaturile mele despre cum să stabilesc proveniența și veridicitatea postărilor, fotografiilor și a altor informații online pe rețelele sociale și cum să investighez site-uri web și conturi digitale incomplete”, adaugă profesorul American.
Mongolia, o țară de aproximativ trei milioane de oameni răspândiți pe o zonă de dimensiunea statului Alaska, are un sistem media de aproximativ 500 de difuzori de știri tipărite, online și difuzate.
Proiectul South, care se va încheia pe 23 iunie, este finanțat de un program al Departamentului de Stat al SUA, care trimite aproximativ 400 de cadre universitare și profesioniști consacrați din SUA în alte țări pentru a-și împărtăși expertiza.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *