◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro20.04.2024

CĂRŢILE ZIARIŞTILOR

“SINGUR PRINTRE AI MEI”
Autor; Dumitru Manolachescu
Editura “Ecran Magazin” Brasov

Sub egida Uniunii Ziaristilor Profesionisti din Romania, Filiala Brasov, la Libraria Lux libris din municipiul resedinta de judet a fost lansat volumul “Singur printre ai mei” al jurnalistului Dumitru Manolachescu. Cartea a fost tiparita la Editura Ecran Magazin iar la lansare au participat numeroase personalitati ale vietii culturale brasovene, scriitori, ziaristi, oameni de arta, oficialitati locale, numerosi prieteni si simpatizanti ai autorului. Majoritatea celor ca au luat cuvantul, Ioan Popa, Felicia Popa, au tinut sa sublinieze faptul ca lucrarea este o oginda in timp a presei de limba romana din judetul vecin, Covasna, din ultimii aproape 50 de ani, cu toate avatarurile ei, cu intampari fericite si nefericite, cu situatii comice si deseori frustrante, cu simpatiile, antipatiile si indiferentele care marcheaza relatiile interumane in aceasta profesie de exceptie care a fost si care credem ca va ramane, jurnalistica.
Despre lansarea de la Brasov si despre propria carte, Dumitru Manolachescu a spus:

“Am scris cartea pe care am lansat-o la Braşov pentru că mi s-a părut nimerit să nu ignorăm, aşa cum ignorăm multe lucruri din viaţa noastră, presa românească din Covasna şi oamenii care o slujesc. Să nu-i lăsăm în uitare, în izolare, în marginalizare. Şi nu mă refer doar la presa de dinainte de revoluţie, ci şi la presa aproape liberă, aproape independentă şi aproape nesupusă politic de după anul 1990. E vorba, aici, de ziarele Cuvântul nou din 1970 până în 2003 şi Observatorul de Covasna din 2003 până în zilele noastre. Sunt aproape 50 de ani de când scriu la aceste ziare. Prea mulţi, încep să cred.
„Singur printre ai mei” este, de fapt, o poveste de dragoste, o poveste care conţine alte poveşti: amorul cazon din armata anului 1969; dragostea la prima vedere urmată de o uniune legală între un bărbat şi o femeie ; amorul cu năbădăi pe care l-am exersat 33 de ani la ziarul Cuvântul nou; şi amorul oarecum platonic, asta şi datorită vârstei, cu ziarul Observatorul de Covasna, deschizător de drumuri nebătătorite în presa românească din Covasna. Ziar la care scriu şi acum, exersând un devotament aproape nefiresc pentru o meserie ingrată, periculoasă pentru sănătatea omului simţitor.
Asta ar fi „Singur printre ai mei”. Cronici subiective despre presa românească din Covasna, care îşi leagă episoadele într-o limbă română curată, corectă şi care astazi se chinuie să reziste într-un mediu indiferent spre ostil. Dar asta e problema presei româneşti din întreaga ţară, aşa că nu insist.
M-am simţit bine să mă întâlnesc la Braşov, cu vechi prieteni şi colegi de la „Cuvântul nou”, martori activi ai tinereţii noastre jurnalistice dar, iată, şi ai unei „senectuţi” cu care nu se mai laudă aproape nimeni. Mulţumesc pentru asta Observatorului de Covasna şi filialei Braşov a Uniunii Ziariştilor Profesionişti.
Cartea mea nu va schimba lumea, nu va schimba nici măcar istoria românilor din Covasna, dar va arunca o lumină vie, subiectivă şi afectivă, asupra presei româneşti din Covasna şi, cu voia dvs., asupra autorului, o persoană care rezistă de 48 de ani în această presa”.

Ioan Pămpărău /UZPR

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *