◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro20.04.2024

4 iulie, Ziua Națională a Statelor Unite. Americanii sărbătoresc astăzi Ziua Independenței

4 iulie este Ziua Națională a Statelor Unite, momentul în care americanii sărbătoresc Ziua Independenței. Aceasta este ziua în care se marchează aniversarea Declarației de independență a Statelor Unite ale Americii din 1776, documentul prin care 13 colonii ale Marii Britanii din America de Nord și-au declarat independența față de Regatul Unit al Marii Britanii.

Documentul a fost ratificat de Congresul Continental în ziua de 4 iulie 1776. Thomas Jefferson este autorul primei schițe a Declarației de independență, care a fost completată cu ajutorul lui Benjamin Franklin, John Adams și ulterior de întregul Congres Continental.

Declarația de independență este unul dintre cele mai prețuite simboluri ale libertății pentru națiunea americană.

Cum sărbătoresc americanii de 4 iulie. 

Tancuri și echipamente militare, expuse de Ziua Independenței, la cererea lui Donald Trump

Artificii, concerte şi concursuri de mâncat hotdogi se anunţă a fi principalele atracţii de Ziua Independenţei Statelor Unite ale Americii. Ziua se anunță a fi una foarte caldă, în cea mai mare parte a țării. Cu toate acestea, căldura și umiditatea ar putea aduce la apariția ploilor, spre seară, în capitala Washington D.C., ceea ce ar putea afecta spectacolul de focuri de artificii, scrie Washington Post.

Anul acesta, tancuri şi alte echipamente militare vor fi desfăşurate la Washington cu prilejul Zilei Independenţei SUA, la 4 iulie, a anunțat încă de luni preşedintele Statelor Unite ale Americii, Donald Trump.

Trump vrea să vorbească în timpul festivităților de la Lincoln Memorial. În zonă vor fi aduse tancurile Sherman şi Abrams pentru a fi expuse.

De asemenea, de Ziua Independenței, va avea loc un show aerian al echipei US Navy Blue Angels. Trump va lua cuvântul la 18:30 (22:30 GMT) la evenimentul numit de Casa Albă un „Salut adresat Americii”, conform Agerpres.

Vom avea un 4 iulie măreţ la Washington DC. Va fi ca niciunul altul. Va fi ceva special şi sper să vină o mulţime de oameni şi va fi despre această ţară şi este un salut adresat Americii”, a spus el.

De asemenea, spectacolul televizat anual „A Capitol Fourth” va avea loc la National Mall în faţa clădirii Capitoliului şi va fi urmat de un foc de artificii.
Donald Trump a fost criticat pentru politizarea sărbătoririi anuale a zilei de 4 iulie la Washington. Din acest motiv, este de aşteptat ca evenimentul să fie marcat și de proteste.

Măsuri de securitate de Ziua Independenței

Și pentru că este o zi de sărbătoare, mii de oameni din marile orașe și nu nu mai sunt așteptați să iasă în stradă, motiv pentru care forțele de ordine se află în alertă. Anul trecut, un bărbat din Ohio a fost arestat, fiind suspectat că plănuia să detoneze o bombă în timpul serbărilor de 4 iulie, la Cleveland. Tot atunci , FBI a dejucat un atentat jihadist în SUA, prevăzut pentru 4 iulie, de Ziua Națională.

Ziua Națională a Statelor Unite, sărbătorită și în România

Polițiștii au anunțat restricții în trafic în zona în care se afla ambasada SUA. Cu ocazia sărbătoririi „Zilei Naţionale a Statelor Unite ale Americii”, între orele 16:00 – 21:30, se va restricţiona gradual traficul rutier pe Bd. Dr. Liviu Librescu și străzile adiacente cu acesta, în porțiunea cuprinsă între Piața Ion Maier (sensul giratoriu și Bd. Agronomiei ); Str. Vasile Gheție (între Bd. Dr. Liviu Librescu și Str. Corneliu Roman); strada fără nume care mărginește cartierul de blocuri, la incidență cu Str. Corneliu Roman; strada fără nume din zona vestică a ambasadei și drumul de servitute situat între Bd. Alexandru Nasta (zona sudică a Ambasadei SUA) și str. Corneliu Roman.

Rute ocolitoare

Aleea Privighetorilor – Bd. Alexandru Nasta – Bd. Liviu Librescu – Șos Bucureşti-Ploieşti; Șos Bucureşti-Ploieşti – Bd. Liviu Librescu – Bd. Alexandru Nasta – Aleea Privighetorilor. Anul trecut, 4 iulie – Ziua Națională a Statelor Unite și a 242-a aniversare a Zilei Independenței SUA – a fost marcată în avans de Ambasada SUA printr-o recepție care a avut loc pe 29 iunie, la care a fost prezent și președintele României, Klaus Iohannis.

Ziua Independenței – scurtă istorie

Teritoriul nord-american este populat, în epoca precolumbiană (circa 26.000 î.Hr.), de numeroase triburi amerindiene, de vânători și pescari (athapasci, irochezi, seminoli, sioux, apași, comanși ș.a.), ai căror strămoși probabil imigraseră din Asia peste strâmtoarea Bering spre sfârșitul Paleoliticului. Explorările și colonizările europene europene din secolul al XVI-lea au dus la deplasarea acestor populații.

Spaniolii, conduși de Pedro Menendez de Aviles, au fondat în 1565 Sf. Augustin (în Florida), prima așezare europeană permanentă de pe continentul nord-american. Apoi, britanicii au fondat colonii la Jamestown, Virginia (1607); Plymouth, Massachusetts (1620); Maryland (1634) și Pennsylvania (1681), potrivit volumului ”Enciclopedia Universală Britannica” (2010). Aceștia au luat New York, New Jersey și Delaware de la olandezi în 1664, la un an după ce nobili englezi începuseră să colonizeze Carolinele. Înfrângerea francezilor de către englezi, în 1763, a asigurat Marii Britanii controlul politic asupra celor 13 colonii franceze.

Primul Congres Continental a fost convocat la 5 septembrie 1774, la Philadelphia. Congresul a redactat o ”Declarație a dreptului, în care se afirma dreptul de a vota propriile impozite” și a creat ”Asociația continentală”. Măsurile discriminatorii adoptate de imperiu în a doua jumătate a secolului al XVIII-lea față de coloniile nord-americane au determinat nașterea mișcării comune antibritanice, care a culminat cu Revoluția Americană (1775-1783).

Care este semnificația zilei de 4 iulie, pentru americani 

La 4 iulie 1776, cele 13 colonii engleze și-au proclamat independența. Thomas Jefferson (al treilea președinte al SUA, 1801-1809) a redactat ”Declarația de independență” care este adoptată de Congresul american.

Independența a fost recunoscută prin Tratatul de la Paris din 3 septembrie 1783. În 1787 a fost adoptată Constituția SUA (în vigoare, cu amendamente, până astăzi), care a proclamat Statele Unite ale Americii stat federal și a introdus sistemul prezidențial de guvernământ — primul președinte ales George Washington (1789-1797).

SUA s-au organizat, la început, conform Articolelor Confederației (1781), iar apoi conform Constituției (1787) ca republică federală. Și-au extins granițele spre vest până la Mississippi, însă fără să cuprindă Florida spaniolă. Pământul cumpărat prin ”Achiziția Louisiana” aproape că a dublat teritoriul SUA (1803). S-au luptat cu Marea Britanie în Războiul din 1812 și au primit Florida de la Spania în 1819.

Apoi, în 1830, a fost legalizată mutarea populațiilor amerindiene în teritoriile de la vest de Mississippi. Colonizarea Vestului Îndepărtat a cunoscut apogeul la jumătatea secolului al XIX-lea, mai ales după 1848, când au fost descoperite depozitele de aur din California.

Victoria în Războiul Mexican (1846-1848) a adus în posesia SUA teritoriul a încă șapte state (printre care California și Texas). Granița de nord-vest a fost stabilită prin Tratatul cu Marea Britanie din 1846. Au cumpărat sudul Arizonei prin Tranzacția Gadsden (1853).

În secolele al XVIII-lea și al XIX-lea, SUA au continuat expansiunea pe continent prin adăugarea unor noi state, numărul lor ajungând la 50. Contradicțiile dintre statele sudice, partizane ale sclaviei, și cele nordice, aboliționiste, cu o economie liberă industrială și agricolă, au condus la părăsirea uniunii de către zece state sudice, culminând cu izbucnirea Războiului Civil American (1861-1865).

Cel care a condus Statele Unite ale Americii în timpul celui mai sângeros conflict de pe teritoriul său a fost republicanul Abraham Lincoln, cel de-al șaisprezecelea președinte american (1861 — 1865), care a reușit menținerea Uniunii, a abolit sclavia conform celui de-al 13-lea Amendament, a întărit guvernul federal și a modernizat economia.

A urmat perioada cunoscută sub numele de Reconstrucție (1865-1877), când SUA au cunoscut o dezvoltare economică rapidă, de urbanizare, dezvoltare industrială și de imigrații europene, devenind, la sfârșitul secolului al XIX-lea, prima putere industrială a lumii.

Continuarea pe Libertatea.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *