◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro28.03.2024

70 milioane de americani trăiesc în comunități fără ziare

Din 2005, când veniturile din ziare au depășit 50 de miliarde de dolari, atât veniturile, cât și locurile de muncă din redacții au scăzut cu aproximativ 60% în Statele Unite. Multe publicații naționale sunt deținute de fonduri speculative, de grupuri de investiții private sau sunt îndatorate față de acestea, care adesea au redus locurile de muncă, au vândut branduri de presă și clădiri de birouri și au valorificat proprietățile rămase, potrivit texastribune.org.
The State of Local News 2022, un raport publicat de Local News Initiative de la Școala de Jurnalism Medill a Universității Northwestern, notează că mai mult de o zecime din comunitățile din Texas – 27 din 254 – nu mai au un ziar local, zilnic sau săptămânal. Practic, din 2005, Texas este al treilea stat care a pierdut cei mai mulți jurnaliști pe cap de locuitor, potrivit unui nou studiu național privind starea știrilor locale. În Texas s-au închis o treime din ziare. „Pierderea jurnalismului local a fost însoțită de răspândirea malignă a dezinformării, polarizarea politică, erodarea încrederii în mass-media și o diviziune digitală și economică căscată între cetățeni”, a scris autoarea raportului, Penelope Muse Abernathy, care a furnizat și date specifice pentru The Texas Tribune. „În comunitățile fără o sursă credibilă de știri locale, participarea alegătorilor scade, corupția atât în guvern, cât și în afaceri crește, iar rezidenții locali ajung să plătească mai mult în taxe și la casă.”
Statele Unite mai au 6.377 de ziare — 1.230 de ziare și 5.147 de ziare. Din 2005, țara a pierdut mai mult de un sfert din ziarele sale (aproximativ 2.500) și este pe cale să piardă încă o treime până în 2025. Pandemia de COVID-19 a eliminate de pe piață peste 300 de săptămânale care deserveau comunități cu populație de la de la câteva sute de oameni până la zeci de mii.
Potrivit raportului, Statele Unite au astăzi aproximativ 545 de site-uri digitale de stat și locale, atât pentru profit, cât și nonprofit. Majoritatea angajează șase sau mai puțini reporteri cu normă întreagă. „Nici chiar și organizațiile locale de știri digitale nu reușesc adesea să atragă traficul lunar al site-urilor de televiziune și ziarele locale. Patru din zece site-uri locale sunt acum nonprofit, susținute de o combinație de granturi, sponsorizări și donații. Dar, indiferent dacă este nonprofit sau pentru profit, marea majoritate a acestor site-uri sunt situate în orașe mai mari, lăsând neacoperit o mare parte din restul țării”, se arată în raportul State of Local News. Ca urmare, aproximativ 70 milioane de americani, aproximativ o cincime din populație, locuiesc în comunități fără ziare sau doar cu un săptămânal. (redacția UZPR)
Foto: pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *