◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro19.04.2024

Huliganismul din fotbalul Balcanilor de Vest, legat de politic și crima organizată

Huliganismul fotbalistic este strâns legat de politică, naționalism, violență și crima organizată din Balcanii de Vest, se arată într-un raport realizat de Global Initiative Against Transnational Organizated Crime, citat de BalkanInsight.
Cercetarea a analizat 122 de grupuri de fani ai fotbalului din Balcanii de Vest, identificând 78 de fani ultra hardcore și 21 de grupuri care se implică în huliganism fotbalistic „și au, de asemenea, legături cu politica și/sau crima organizată”. „În stabilirea legăturilor între ultrași și crima organizată din WB6, raportul examinează de ce tinerii – în principal bărbați – se alătură unor astfel de grupuri”, se arată în raport.
Grupurile din Serbia sunt cele mai îngrijorătoare, potrivit raportului, din cauza cantității și gamei mai mari de incidente, urmate de Bosnia și Herțegovina. Situația în restul țărilor din Balcanii de Vest este mai puțin gravă. „Pentru criminalii încadrați în grupuri ultras, adolescenții sunt utili pentru că pot vinde droguri în cooperare cu prietenii, sunt dornici să se dovedească și sunt ușor de manipulat”, se arată în raport, care adaugă, de asemenea, că, „în calitate de minori, aceștia sunt tratați mai blând de către sistemul de justiție atunci când sunt prinși”.
Pentru a deveni ultra, tinerii trebuie adesea să demonstreze că sunt gata să comită violență. De exemplu, „pentru a deveni membru al celebrului United Force ultra, la Belgrad, se obișnuiește să înjunghii pe cineva cu un cuțit”. Pentru a fi un Principi ultra, „una dintre cele mai nemiloase grupuri criminale de huligani din Serbia”, un membru trebuie să facă o altă persoană să sângereze. Aceasta este pentru a construi „încrederea în cadrul grupului”.
Raportul recomandă părților interesate locale, regionale și internaționale să abordeze huliganismul concentrându-se pe legătura acestuia cu crima organizată și poliției să investigheze potențialii huligani de fotbal prin intermediul rapoartelor media și al implicării în rețelele sociale, deoarece aceste grupuri folosesc platformele de rețele sociale pentru a-și comunica activitățile. (redacția UZPR)
Foto: YouTube

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *