◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro29.03.2024

Riscurile jurnalismului în Brazilia, „țara crimelor împotriva mediului”

Asasinarea jurnalistului britanic Dom Phillips și a expertului în probleme indigene Bruno Pereira în Brazilia, despre care poliția suspectează că a fost pusă la cale de persoane cu legături cu pescuitul ilegal în Amazon, au făcut înconjurul lumii, apoi au ieșit din prim-planul atenției
publice. Dar jurnalistul brazilian Daniel Camargos, care acoperă Amazonul, a declarat Comitetului pentru Protecția Jurnaliștilor (CPJ), într-un interviu telefonic, că acest episod reprezintă un „coșmar devenit realitate”: „Am fost amenințat cu o armă îndreptată spre fața mea când eram în Rondônia, în nordul Braziliei, acoperind confruntarea dintre poliție și mișcarea locală. Un polițist în civil s-a apropiat de echipa noastră, foarte agresiv. Am crezut atunci că o să mor. După aceea, am avut coșmaruri, care au devenit mai violente. M-am dus la Atalaia do Norte pentru a acoperi căutarea lui Dom și Bruno. Când le-am văzut trupurile sosind în pungi de plastic, sentimentul pe care l-am avut a fost că toate coșmarurile s-au adeverit. A fost brutal”. Camargos, reporter de investigație pentru site-ul de știri Repórter Brasil, este unul dintre jurnaliștii țării profund familiarizați cu riscurile cu care se confruntă oamenii care pun în lumină crimele împotriva mediului în Brazilia. Potrivit grupului ecologist Global Witness, 20 de activiști de mediu au fost uciși în țară în 2020.
Valea Javari, din Amazon, unde Phillips și Bruno au fost uciși, este cunoscută ca o rută de trafic de droguri în care prosperă activități ilegale precum exploatarea forestieră, pescuitul și mineritul, reprezentând o amenințare pentru comunitățile indigene locale. Reducerile făcute de președintele Jair Bolsonaro la fondurile de protecție a mediului și indigenilor nu au făcut decât să încurajeze nelegiuirile, au declarat mai mulți reporteri pentru CPJ: „Această crimă este un etalon. Redacțiile trebuie să se gândească la ce s-a întâmplat, pentru că genul de muncă pe care o făcea Dom este munca pe care o facem noi” .
La nivel global, mediul este un subiect periculos de acoperit. Între 2009 și 2019, cel puțin 13 jurnaliști care au abordat subiectul au fost uciși pentru munca lor în întreaga lume, potrivit cercetării CPJ citate în „Green Blood”, un proiect de raportare al consorțiului Forbidden Stories. (redacția UZPR)
Foto: Euronews

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *