◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro28.03.2024

DONAREA ONORIFICĂ DE SÂNGE – O ADEVĂRATĂ „REVIZIE” A ORGANISMULUI

(dialog cu medicul primar Cristina BICHIȘ, coordonator al Centrului de transfuzie Hunedoara)

c_bichis

Donarea onorifică de sânge este obiectiv deosebit de important, un act de solidaritate umană prin care oamenii sănătoși complet dezinteresați contribuie cu sângele oferit de ei, în mod voluntar, la redarea sănătății sau salvarea vieții semenilor. Este o edificatoare mărturie a altruismului și generozității.

Pe acest fond, recent am stat de vorbă cu medicul primar Cristina BICHIȘ, coordonator al Centrului de transfuzie Hunedoara și care a răspuns întrebărilor noastre, și anume:

– Cum atrageți donatorii?

– Punem accent pe creșterea calității de propagandă în favoarea donării onorifice de sânge. În același timp, avem o planificare strictă, judicioasă a executării planului de donare. Cerem și avem sprijin din partea primarilor, managerilor de spitale, medicilor de familie și nu în ultimul rând, formăm echipe mixte cu care facem deplasare în diferite localități ale județului. 

 – Cum stați cu numărul donatorilor?

– Ne apropiem de 2000, iar până la finele anului, numărul acestora va fi de 2500.           

 – Cine poate dona sânge?

– Orice persoană sănătoasă cu vârsta cuprinsă între 18-62 ani. Înaintea donării se efectuează un control medical, rezultatele fiind strict confidențiale. De știut este faptul că donatorul se poate răzgândi în orice moment în cursul procesului de recoltare. 

 – Privind intervalul dintre două donări, ce ne puteți spune?

 – 60 zile pentru bărbați și 90 zile pentru femei.

 

– Cât despre beneficiile donatorului de sânge…

– Da. Își echilibrează nivelul de fier din sânge, donarea funcționând ca o „mică” revizie a organismului, se îmbunătățește fluxul sanguin etc. Studiile recente au demonstrat că donarea de sânge reduce cu 30% riscurile apariției bolilor cardiovasculare, iar donatorii trăiesc mai mult decât media populației. Persoanele care donează regulat sânge de două ori pe an prezintă o rată mai mică de cancer. Donatorii de sânge au zi liberă de la serviciu, iar bonurile valorice primite reprezintă o compensare biologică a sângelui piedut prin donare.

– Sunt persoane care refuză să doneze sânge. De ce credeți că fac acest lucru?

– De teamă, frica de înțepătură, nu au fost informați, să nu contacteze eventuale boli, nu au grupa de sânge potrivită etc. 

– Ce trebuie să facă donatorul înainte de a i se recolta sânge?

– Să fie odihnit, să fi mâncat ceva ușor, să fi consumat lichide, să evite mâncărurile grase.

 

Ioan Vlad

Georgeta-Ileana Cizmaș

uzpr caras severin.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *