default-logo

CE a dat în judecată Malta pentru schema „pașapoartelor de aur”, care dau acces neîngrădit în UE contra „investiții”

Malta a refuzat să renunțe la schema „pașapoartelor de aur”, prin care nenumărate persoane – unele de-a dreptul controversate – primesc cetățenia acestui stat membru al UE, așa că la nivelul Comisiei Europene s-a decis acționarea în instanță a acestei țări. Mai mult, executivul comunitar argumentează cu pericolul spălării banilor și accesul pe teritoriul comunitar, rin acest sistem, al unor persoane considerate „cu risc ridicat”. „Oferind cetățenia în schimbul unor plăți sau investiții predeterminate, fără o legătură reală cu statul membru în cauză, Malta încalcă legislația UE. Valorile Uniunii Europene nu sunt de vânzare”, a scris comisarul UE pentru justiție, Didier Reynders, pe Twitter.
De partea cealaltă, Guvernul Maltei a răspuns printr-o declarație în care neagă că schema a încălcat legislația UE și a reiterat că politica sa de cetățenie este strict o chestiune de competență națională. „Procesul oferă Maltei posibilitatea de a continua să respingă acuzațiile menționate și să lase Curtea de Justiție a Uniunii Europene să soluționeze chestiunea”, se arată într-un comunicat al guvernului.
Dacă Malta pierde, va trebui să respecte decizia instanței sau să se confrunte cu amenzi mari.
Sute de solicitanți – în principal ruși, chinezi și saudiți și familiile lor – au câștigat cetățenia malteză, călătorii fără viză și dreptul de a rămâne în întreaga UE și, până de curând, și în Marea Britanie. Cei care căutau un pașaport „de aur” trebuiau să îndeplinească mai multe cerințe, inclusiv închirierea sau cumpărarea unei proprietăți pentru o anumită valoare și interval de timp, demonstrarea unei legături cu țara, plata a mii de euro în taxe și donarea de sute de mii de euro guvernului maltez. Pe parcurs, s-a constatat că mulți solicitanți au închiriat pur și simplu o colibă sau un garaj pentru a satisface cerințele, în timp ce nu locuiau efectiv în țară. Alții nu aveau nicio legătură sau intenția de a numi Malta „acasă” și intenționau deschis să o folosească ca o piatră de temelie pentru accesul în alte state UE. În plus, guvernul a fost lipsit de transparență cu privire la cine a primit cetățenia prin intermediul schemei. Ani de investigații au constatat că cetățenia malteză a fost acordată membrilor familiei regale saudite, oligarhilor ruși asociați cu fraudă, spălare de bani și evaziune fiscală, precum și altora apropiați regimului Putin, magnaților turci și altora, cercetați pentru diverse infracțiuni financiare. Unul dintre jurnaliştii care au relatat despre schemă a fost Daphne Caruana Galizia, care a fost asasinată în 2017 – fusese ameninţată cu mai multe procese din partea guvernului pentru reportajele ei.
Potrivit EURACTIV, Malta a strâns 1,1 miliarde de euro din 2013 oferind pașapoarte în schimbul investițiilor.
Cipru și Bulgaria au avut anterior programe similare, pe care ambele le-au retras în urma scandalurilor naționale și a presiunilor UE. (redacția UZPR)
Foto: Wikipedia

Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*