default-logo

Întâlnire cu acad. Georgeta Filitti, în cadrul Festivalului „Conștiința”, de la Ploiești

În perioada 3-7 octombrie 2022, la Ploiești, din inițiativa pr.dr. Claudiu Băzăvan, de la Biserica Eroilor Tineri, se desfășoară o nouă ediție a Festivalului „Conștiința”.
În cadrul acestuia, la Muzeul de Istorie și Arheologie Prahova, acad. Georgeta Filitti a susținut conferința „Centenarul Încoronării (1922-2022)”.
Activitatea a fost moderată de pr.dr. Claudiu Băzăvan, care a evidențiat și câteva aspecte ale personalității doamnei Georgeta Filitti, care, pentru prodigioasa activitate desfășurată, a fost decorată de Regele Mihai I cu Crucea Casei Regale, în anul 2012, de președintele României cu Ordinul Național „Serviciul Credincios în grad de Cavaler”, în anul 2019, a fost aleasă membru de onoare al Academiei Române în anul 2022. Este cetățean de onoare al orașului Ploiești, cu care întreține relații culturale puternice și unde a donat colecții personale de valoare Muzeului de Istorie și Arheologie Prahova.
În cadrul expunerii susținute în cadrul Festivalului „Conștiința”, a menționat aspecte importante ale încoronării Regelui Ferdinand și a Reginei Maria, din zilele de 15-16-17 octombrie 1922.
Încoronarea a fost precedată de evenimente, precum făurirea noului Regat al României Mari, sub regele Ferdinand, în anul 1918, Tratatul de la Trianon din 1920, prin care se confirma decizia românilor, tergiversarea încoronării din cauza gâlcevilor de pe plan intern, sprijinul oferit de popor și, din punct de vedere politic, în mod deosebit, de liberali.
În ceea ce privește încoronarea propriu-zisă, acad. Georgeta Filitti a prezentat evenimentele de la Alba-Iulia, insistând asupra hlamidelor purtate de cei doi regi, coroanelor regale, citirii Proclamației, ceremoniilor din biserică, de sub baldachin și ospețelor. A punctat apoi principalele aspecte ale defilării din București: trecerea pe sub Arcul de Triumf, primirea cu pâine și cu sare de către primarul Bucureștiului, „Te Deum-ul” de la Mitropolie, spectacolul care a constat din cortegii alegorice care treceau prin fața statuii lui Mihai Viteazul.
Prof. univ. dr Maria Filitti a evidențiat în mod deosebit personalitatea puternică a Reginei Maria și patriotismul acesteia.
Concluzia domniei sale a fost că în acel timp eram o națiune emergentă, care se prezenta Europei credibilă, cu nenumărate legături și că regalitatea și-a pus pecetea pe istoria națională.
Pr. dr. Claudiu Băzăvan i-a oferit doamnei academician Diploma de Excelență, pentru strălucita operă de recuperare a memoriei și prestigiului Casei Regale.
Daniel Nicodim, viceprimar al Municipiului Ploiești, și-a exprimat mulțumirea că Festivalul „Conștiința” a fost reluat, după doi ani de întrerupere, și a considerat că ar fi mai nimerit ca Ziua Națională a României să fie sărbătorită pe data de 15 octombrie, nu pe 1 Decembrie.

Elena Trifan / UZPR Prahova

Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*