◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro25.04.2024

Cimitirele verticale din Hong Kong, o realitate arhitecturală macabră

Cimitirele verticale sunt o realitate în Hong Kong. Arhitectura lor este una deosebită, dar chiar și așa ele înconjoară orașul, oferindu-i o aură macabră.

Cu sediul la Londra și Singapore, Finbarr Fallon este agenție de fotografie nominalizată la RIBA, datorită imaginilor sale arhitectonice. În proiectul său de fotografie de lungă durată, intitulat Dead Space, folosește sensibilitățile arhitecturale pentru a crea imagini evocatoare.

În acest set de fotografii, făcute pe parcursul a cinci ani, Fallon imortalizează cimitirele verticale din Hong Kong.

Cu un spațiu primordial în orașul dens împachetat, aceste cimitire apar pe toți munții din jurul orașul Hong Kong. Multe dintre aceste locașuri de înmormântare pe terasă au fost construite în anii 1980 ca un efort supranatural de a crea spațiu pentru oamenii morți dintr-un oraș sufocat.

Da, Hong Kong este un oraș foarte aglomerat și în urmă cu aproape 40 de ani, autoritățile s-au gândit la un proiect fascinant la prima vedere, dar morbid în realitate. Este vorba despre cimitirele verticale, construite pe terasele munților care înconjoară orașul.

Cimitirele verticale, o imagina grotească


Guvernul încurajează oamenii ca să-și înmormânteze morții în cimitirele verticale. 90% dintre cei decedați din Hong Kong au luat această decizie din 2013. Totuși, întrucât obiceiurile chineze cer ca persoanele dragi să fie îngropate aproape de pământul natal, oamenii sunt disperați să le asigure membrilor familiei un loc de veci corespunzător.

Când Fallon a realziat prima fotografie a unui cimitir vertical din cartierul Chai Wan, toată lumea a fost impresionantă de amploarea sa. Este interesant faptul că dezvoltarea în Hong Kong se face pe verticală atât pentru cei vii, cât și pentru cei morți.

Proiectul Dead Space  evidențiază simetria repetitivă a acestor cimitire de pe dealuri dar și impresia distinctă pe care o dau asupra peisajului orașului.

Într-un oraș în care prețurile imobiliare sunt astronomice, existența acestor cimitire verticale nu face decât să arate cât de serios este luată viața după moarte. În 2015, The Guardian a estimat că o familie poate cheltui până la 30.000 Euro pentru o înmormântare. Chiar și locurile pentru păstrarea urnelor sunt la mare căutare și necesită 4 ani de așteptare și un preț de 3000 Euro.

Oamenii sunt dispuși să plătească acești bani pentru a păstra tradiția. Sărbătorile publice precum Festivalul Qingming ( Ziua Măturării) și Festivalul Chung Yeung sunt momente importante când familiile vizitează mormintele celor dragi.. Nu numai că locurile de înmormântare sunt curățate, dar familiile aduc și ofrande celor dragi și se roagă pentru strămoșii lor.

Everest, un cimitir în aer liber

Despre Everest se spune că este un cimitir în aer liber. Sute de persoane au murit de-a lungul timpului, în încercarea de a ajunge pe acoperișul lumii.

Altitudinea de 7900 de metri este numită zona morții din cauza lipsei de oxigen. Nivelul de oxigen este de trei ori inferior celui de la nivelul mării.

În apropiere se află o prăpastie extrem de primejdioasă care se mai numește și valea curcubeu, din cauza veștmintelor multicolore ale celor care și-au pierdut viața.

Continuarea pe efemeride.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *