default-logo

Replică a Sanctuarului neolitic de la Parţa, în contextul evenimentelor Timişoara Capitală Culturală Europeană

Anul 2023, cel al Timişoarei Capitală Culturală Europeană (CCE), va întâmpina vizitatorii cu un punct muzeal inedit, construit la doar câţiva kilometri de Timişoara, în localitatea Parţa, care va fi o replică a Sanctuarului neolitic de la Parţa, unic în lume. Punctul muzeal va fi gata în luna decembrie. „Vizitatorii vor vedea o replică a acestui sanctuar unic în lume, prin care putem afla cum au folosit strămoşii noştri de acum 12 mii de ani o locaţie pentru a se ruga şi pentru a face diferite ritualuri religioase. Pe lângă sanctuar vor fi şi expoziţii legate de săpăturile arheologice, iar pe lângă aceste expoziţii ne dorim ca noul punct muzeal să fie şi o bază de cercetare pentru viitoarele generaţii şi pentru cei care mai doresc să facă săpături la Parţa, pe sit, pentru că doar o mică pare a fost devoalată. Replica abia acum începe să se realizeze, pentru că sperăm să-l convingem pe arheologul Gheorghe Lazarovici, care este responsabilul ştiinţific al MNB legat de această replică, să ne permită mutarea sanctuarului din replica sanctuarului din castel. Refacerea merge foarte repede, în maxim trei săptămâni va fi gata, avem oamenii, avem planul, avem totul”, a detaliat directorul MNB, Claudiu Ilaş.
Situl arheologic de la Parţa este cunoscut prin descoperiri de materiale arheologice încă din a doua jumătate a secolului XIX. Sanctuarul a fost descoperit prin dezvelirea statuii monumentale care s-a remarcat imediat ca element arhitectonic de excepţie.
Punctul muzeal de la Parţa se realizează în cadrul Programului INTERREG IPA de Cooperare Transfrontalieră România-Serbia şi beneficiază de o finanţare totală de 762.660 de euro şi va fi deservit de 100 de angajaţi, estimând peste 10 mii de vizitatori în primii cinci ani.
Foto: mnab.ro

Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*