◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro28.03.2024

Pentru un vot favorabil în Plenul Camerei Deputaților

Jurnaliştii, dar şi tehnicienii din mass-media, scutiţi de impozit pe venit, pe motiv că presa se află într-o situaţie economică dificilă.

 Comisia de buget din Camera Deputaţilor a întocmit marţi raport favorabil unei propuneri legislative, iniţiate de PSD şi ALDE, prin care este propusă scutirea jurnaliştilor, precum şi a tehnicienilor în radiodifuziune şi televiziune de la plata impozitului pe venit, fie că e vorba de câştigurile prevăzute prin contractul de muncă, fie din drepturile de autor. Măsura este justificată în contextul „situaţiei economice foarte dificile” în care se află mass-media. La finele anului trecut, deputatul PSD Valeriu Steriu, anunţase o propunere legislativă de modificare a Codului Fiscal care urma să includă scutirea de impozite a jurnaliştilor, după modelul excepţiilor introduse pentru industria IT. Proiectul de lege a fost adoptat tacit de Senat, iar iniţial comisia de buget din Camera Deputaţilor i-a întocmit în vară raport negativ, dar la reluarea sesiunii parlamentare, majoritatea a decis să rediscute în comisie proiectul, care acum a fost avizat pozitiv şi urmează să primească votul final al Camerei Deputaţilor. În cazul în care este adoptat, proiectul mai trebuie promulgat şi de către şeful statului pentru a intra în vigoare. Chiar fostul Guvern Dăncilă s-a opus proiectului, calculând că măsura de extindere a scutirii de la plata impozitului pe venitul din salarii pentru jurnalişti şi tehnicieni în radiodifuziune şi televiziune generează un impact negativ asupra veniturilor bugetare în sumă de 18 milioane lei în anul 2019, la 6 luni.

„Importanţa jurnalismului în viaţa omului este inegalabilă, deoarece este conceput pentru a susţine o cauză nobilă, o cauză socială. Oamenii doresc să aibă acces la informaţie. Pentru a oferi informaţia, jurnalistul nu trebuie să servească pe cineva anume, ci trebuie să servească adevărul, libertatea de gândire şi de alegere, să îşi dedice întreaga activitate intereselor sociale ale oamenilor. Astfel, este important ca accesul la informaţie să se realizeze prin diverse forme ale mass-media. Este nevoie de pluralism. Piaţa mass-media trebuie să fie un proces continuu de oferte noi pentru populaţie. Mass-media liberă este pilonul unei societăţi democratice”, susţin parlamentarii PSD şi ALDE în proiectul iniţiat. Aceştia arată însă că „mass-media din România se află într-o situaţie economică foarte dificilă” şi în consecinţă „piaţa mass-media se restrânge atât în privinţa operatorilor, cât şi a forţei de muncă”. Din acest motiv, iniţiatorii apreciază că este nevoie de promovarea unui tratament fiscal special pentru veniturile din salarii şi asimilate salariilor, precum şi pentru veniturile din drepturile de proprietate intelectuală obţinute din jurnalism.

https://www.profit.ro/stiri/politic/aviz-iurnalistii-dar-si-tehnicienii-din-mass-media-scutiti-de-impozit-pe-venit-pe-motiv-ca-presa-se-afla-intr-o-situatie-economica-dificila-19188091

 Uniunea Ziariștilor profesioniști din România salută avizul favorabil al Comisiei  de Buget și contează pe maturitatea, sobrietatea și responsabilitatea membrilor Camerei Deputaților în vederea unui vot final favorabil pentru această inițiativă legislativă.

UZPR fiind cea mai importantă organizație profesională a breslei ( nefiind sindicat ! ) dorește, precum predecesorii ei ( ! ), să militeze și să obțină facilități membrilor, așa cum este și indemnizația pentru jurnaliștii pensionari, obținută prin Legea 83/2016. Din aceleași nevoi, pentru o viață mai liniștită, dedicată breslei, UZPR va continua să investigheze posibilitatea, după exemplul altor țări civilizate, unui sprijin material. Este un fenomen care continuă de mulți ani și există o dezbatere intensă, în toate statele occidentale, referitoare la oportunitatea de a finanța presa din bani publici, dat fiind faptul că mass-media nu au decât o cale de a rămâne credibile: imparțialitatea.

Vom reveni pe această temă, printr-o dezbatere intensă, documentată, credibilă și realizabilă.

                              Departamentul de comunicare

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *