◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro28.03.2024

Doctorii Oprea: Dinastia Hippocrates!

    Lumea medicală cunoaște multe familii care-și transmit ștafeta esculapiană din tată-n fiu, ca ultimul să-și ducă misiunea cu onoare. Mai mult, părinții acestor fii se bucură nespus de mult că urmașii lor îi și depășesc prin ceea ce făuresc fără a manifesta vreun pic de invidie. Lumea literară se mândrește cu Alexandre Dumas-tatăl și Alexandre Dumas-fiul; cea cinematografică cu Michael Douglas-bunicul, tatăl și fiul, cu Florin Piersic-seniorul și juniorul, cu Ștefan Bănică-tatăl și fiul. Și lumea politică își are dinastia sa, fiind cunoscută grație președinților de țară Kennedy și Bush. Nu rămânem nici noi în urmă la acest compartiment, dacă am lua în calcul numele scriitorilor Vasile Vasilache, Nicolae Dabija, Ion Vicol, Nicolae Esinencu, Vasile Galaicu , Iuliu Cârchelan ș.a., care și-au transmis prin seva părintească harul divin de a păși cu dreptul pe ogorul literar. Pe bune se mândrește și lumea muzicală cu dinastia Stârcea, care a bucurat și bucură oamenii cu creații componistice de mare anvergură. Și medicii nostril se pot mândri cu dinastiile doctorilor Testemițanu, Hotineanu, Ghidirim, Groppa, Gladun, Ababii, Grosu, Bețișor, Nacu, Sandu, Glavan, etc.

   Să te naști, să crești și să fii educat într-o familie de părinți medici de profesie și să visezi să devii ca și ei un om al împărăției lui Hippocrates nu-i de loc ușor. Mai mult, atunci când părinții doctori sunt adevărate stele în lumea medicală, solicitați de către  pacienți, bolnavi și de cei care pledează pentru un mod sănătos de viață, fără doar și poate că dorința, povara și responsabilitatea este și mai anevoioasă. Se știe că harul, aptitudinile medicale se transmit ereditar prin seva părinților și dacă urmașul lor își doresc să le urmeze calea, această dorință are sorți de izbândă doar prin munca depusă, perseverență și tărie de caracter. Părinții doctorilor Zinaida și Mihail Oprea nu numai că au transmis fiicei Carolina și fiului Petru prin seva lor harul medical, dar au și devenit adevărați dascăli îndrumători în activitatea zi de zi cu pacienții, bolnavii și rudele lor, care luptă și pledează pentru însănătoșire grabnică și sănătate pe viitor. Cine n-ai fi, ce post n-ai ocupa și cătă silință nu ai depune, dacă omul este lipsit de harul respectiv al domeniului toată osânda este dusă pe apa sâmbetei. Renumitul doctor și manager, Mihail Oprea, omul medicinii, fără doar și poate că a observat aceste calități și la copiii săi, Carolina și Petru, ca să-i fie cu mult mai ușor în a le explora pe viitor. 

Biografiile fraților doctori, Carolina Oprea-Straistari și Petru Oprea, sunt simple ca multe altele ale copiilor noștri. Ambii au absolvit școala medie nr.3 din orășelul Camenca  și Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie ,, Nicolae Testemițanu” , facultatea ,,Medicină generală”. Și dacă fiul mai mare, Petru, a mers pe urmele tatălui său, ca să devină medic specialist în narcologie , Carolina l-a ales pe cel din domeniul neurologiei, ca să obțină cunoștințele necesare în cadrul rezidențiatului și doctoranturii la Catedra  de Neurologie a Institutului Național de Neurologie. Mai mult, doctorul Carolina Oprea-Straistari și-a perfecționat măiestria în calitate de masterat la „Școala Management în Sănătatea Publică”, ca să activeze cu succes ca medic neurolog, secția neurologie în cadrul Institutului Medicină de Urgență, bucurându-se de autoritate binemeritată atât din partea colegilor de birou cât și din partea bolnavilor mulțumiți de asistența și tratamentul medical al ei. Și articolele științifice ale doctorului neurolog Carolina Oprea Straistari, publicate în reviste și culegeri de profil vorbesc despre capacitățile dumneaei în lumea științei.

 La fel de bogat este și drumul medical al fratelui mai mare al Carolinei, Petru Oprea, care s-a încumetat până la Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie ,, Nicolae Testemițanu” să studieze și să absolvească Colegiul de Medicină din Chișinău. Studiile postuniversitare la inter natură, secundariat și doctorantură de la USMF „N.Testemițanu”, cea de masterat la „Școala Management în Sănătatea Publică” prind bine doctorului Petru Oprea în activitatea sa de șef de secție la Dispensarul Republican de Narcologie. Domeniul medical pe care-l diriguiește doctorul Petru Oprea este destul de actual, dacă am lua în calcul problemele alcoolismului, narcomaniei și tabagismului cu care se confruntă societatea noastră. Despre unele aspecte și metehne lumești din societatea noastră, doctorul și savantul Petru Oprea vorbește cu ardoare în multiplele sale articole științifice pe paginile revistelor și culegerilor de profil.

  Se bucură de succesele copiilor săi Carolina și Petru, părinții doctori, Zinaida și Mihail Oprea, care cu toții împreună au închegat o adevărată dinastie pe ogorul medical a lui Hippocrates.

 Se bucură pacienții, bolnavii și rudele lor, care pășesc pragul biroului doctorilor Carolina Oprea-Straistari și Petru Oprea pentru a fi consultați, vindecați și îndrumați la un mod sănătos de viață! Zicala populară „Surcica nu sare departe de trunchi” vine să ne confirme cu lux de amănunte cele scrise de mine cu suflet , din suflet și pentru suflet!

                                                                                Ion Cuzuioc,

                                                                   scriitor și publicist /UZPR

 

                                                                 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *