◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro29.03.2024

Piața Unică europeană. Primii 30 de ani

Comisia Europeană a sărbătorit cea de-a 30-a aniversare a Pieței Unice a UE ca un motor de creștere care susține puterea economică și politică a Europei la nivel global.

UE și-a înființat Piața Unică la 1 ianuarie 1993, prin eliminarea barierelor din calea circulației mărfurilor, serviciilor, forței de muncă și capitalului, în urma semnării Actului unic în 1987 și a Tratatului de la Maastricht în 1992. „De 30 de ani a fost fundamentul UE”, a declarat vicepreședintele executiv al Comisiei UE, Margrethe Vestager.

Într-un eveniment de lansare la Praga, comisarul Thierry Breton a salutat crearea Pieței Unice drept un „electroșoc”: „A dat Europei mijloacele de a-și modela, în sfârșit, destinul politic și economic. Trei decenii mai târziu, Uniunea Europeană are cea mai mare piață unică democratică din lume”.

Comunicatul de presă al Comisiei a subliniat, de asemenea, că Piața Unică „a jucat un rol cheie în accelerarea dezvoltării economice a noilor state membre care au aderat la UE”.

Economistul André Sapir, senior fellow la think tank-ul de politică economică Bruegel, a fost de acord că Piața Unică a fost un „mare succes”, în special pentru țările din Europa Centrală și de Est care au aderat la blocul comunitar după înființarea acesteia.

Potrivit EURACTIV, o lucrare analitică publicată de Comisie a arătat că Piața Unică a avut un succes deosebit în integrarea pieței mărfurilor.

Pentru 2023, Comisia și Parlamentul European au planificat o varietate de activități pentru a marca cea de-a 30-a aniversare a Pieței Unice, cum ar fi o dezbatere în sesiunea plenară parlamentară din ianuarie, adoptarea unei comunicări a Comisiei pe acest subiect și o expoziție itinerantă. (redacția UZPR)

Foto: Wikipedia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *