◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro20.04.2024

Raport „Reporteri fără frontiere”: aproape 1.700 de jurnaliști au fost uciși în ultimele două decenii

Un raport al organizației „Reporteri fără frontiere” (RSF) atrage atenția că ultimele două decenii au fost „mortale” pentru jurnaliști. Aproape 1.700 de profesioniști mass-media au fost ucişi în întreaga lume în această perioadă, o medie de peste 80 pe an. „În spatele cifrelor se află chipurile, personalitățile, talentul și angajamentul celor care au plătit cu viața pentru culegerea de informații, căutarea adevărului și pasiunea pentru jurnalism”, a spus secretarul general al RSF, Christophe Deloire.

Irakul și Siria au fost cele mai periculoase țări pentru jurnaliști, reprezentând „un total combinat de 578 de jurnalişti uciși în ultimii 20 de ani, sau mai mult de o treime din totalul mondial”, menționează RSF. Acestea sunt urmate de Mexic (125 de morți), Filipine (107), Pakistan (93), Afganistan (81) și Somalia (78). Raportul citat de aljazeera.com mai precizează că 80% dintre decesele mass-media au avut loc în 15 țări.

„Cei mai întunecați ani” au fost 2012 și 2013,  „în mare măsură din cauza războiului din Siria”. Au fost 144 de crime în 2012 și 142 în anul următor, se arată în raport.

Decesele au crescut din nou în 2022, în parte din cauza războiului din Ucraina, care

este în prezent cea mai periculoasă ţară din Europa pentru mass-media, după Rusia, unde 25 de jurnalişti au fost ucişi în ultimii 20 de ani. „De când președintele Vladimir Putin a preluat conducerea, Rusia a înregistrat atacuri sistematice la adresa libertății presei – inclusiv mortale”, arată grupul pentru drepturile omului.

În ultimele două decenii, în „zone de pace” au fost uciși mai mulți jurnaliști decât în „zone în război”, în majoritatea cazurilor pentru că investigau crima organizată și corupția, adaugă RSF. Americile au însumat aproape jumătate din crimele care au vizat jurnalști, Mexic, Brazilia, Columbia și Honduras fiind responsabile pentru majoritatea deceselor. (redacția UZPR)

Foto: Wikipedia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *