◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro29.03.2024

Răspunsuri solicitate de membrii U.Z.P.R.

Mulți colegi, care au urmărit evoluția crizei statutare provocate începând cu vara trecută și citind cu atenție atât comunicatele Președintelui U.Z.P.R., informațiile de pe portalul instanțelor de judecată dar și colportările foștilor membri ai Uniunii, ne adresează zilnic întrebări punctuale despre stadiul actual al problemei. Le-am sintetizat în câteva chestiuni la care răspundem cu girul de specialitate al juriștilor consultați:

Ce înseamnă sintagma lipsa capacității de folosință pe baza căreia instanțele au respins opoziția Grupului Petrescu la hotărârile Adunării noastre Generale din 8 septembrie 2017?
Răspuns:

Capacitatea de folosință definește putința recunoscută oricărui om sau persoană juridică de a fi subiect de drept, de a avea drepturi și obligații, de a fi parte într-un proces. Persoana fizică – omul, ca individ – dobândește capacitatea de folosință la naștere și o pierde prin deces. Similar, persoanele juridice dobândesc capacitatea de folosință la înființare/înregistrare. Aventurierii ce au încercat să acapareze U.Z.P.R. nu există ca subiect juridic decât în imaginația lor, așa cum nu există ca subiecte de drept cu capacitate de folosință ovulele, stafiile, roboții, animalele de companie sau un grup de pasageri ocazionali ce așteaptă metroul.

Deci instanțele au hotărât, cu putere de lucru judecat, că grupul exclus din U.Z.P.R., fostul consiliu director, nu are personalitate juridică de sine stătătoare, nu poate depune acțiuni, nu poate iniția procese ș.a.m.d. Grupul în cauză nu constituie un subiect de drept tot așa cum nu constituie subiect de drept nuntașii și cântăreții la un pahar, personajele unui film, scandalagii într-o tavernă sau spectatorii unui concert. Ei au drepturi ca pesoane individuale, dar nu constituie împreună o entitate juridică (așa cum au încercat să pară) deci sunt nimeni. Pe scurt: nu ei sunt U.Z.P.R.-ul.

Există vreo perspectivă ca grupul în cauză să obțină o recunoaștere în dosarul prin care a cerut înregistrarea așa-zisei adunări generale din 2 septembrie 2017?
Răspuns:

Dosarul nr.28893/299/2017 se află încă pe rol și nu avem dreptul să anticipăm soluția instanței. Putem însă observa că după 8-9 termene de judecată cererea grupului fără personalitate juridică nu a făcut niciun pas înainte. „Șansa” respectivilor ar fi ca până la 15 februarie a.c. să fie răsturnate principiile fundamentale ale dreptului, neschimbate de la romani încoace.

Lipsa capacității de folosință îi scutește pe aventurieri de răspunderea faptelor comise?
Răspuns:

Lipsa personalității juridice a grupului nu absolvă de responsabilitatea individuală pe cei care au lovit în U.Z.P.R.. Dimpotrivă, o înlesnește, pentru că scoate și mai bine în evidență caracterul abuziv, ilicit al blocării sediului și activităților U.Z.P.R. și al consecințelor acesteia.

Responsabilitatea membrilor grupului este egală ?
Răspuns:

Consiliul Director ales statutar și înregistrat legal (cu putere de lucru judecat!) a numit o comisie care să analizeze responsabilitățile.

Când se va relua activitatea în sediul central?
Răspuns:

Deținătorii abuzivi ai cheilor de la sediul central au fost somați să se prezinte și să le predea joi, 8 februarie 2018, ora 11,00 la Biroul Executorului Judecătoresc Ivan I. Traian-Daniel.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *