◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro24.04.2024

Amintiri despre Toma Caragiu

4 martie 1977, ora 21:22, un cutremur cu magnitudinea de 7,4 grade pe  scara Richter a zguduit puternic România.

Printre cei care i-au căzut victimă a fost și renumitul actor român Toma Caragiu, al cărui nume este indisolubil legat de cel al orașului Ploiești și, în mod deosebit, al teatrului din această localitate.

Cu ocazia împlinirii a 45 de ani de la trecerea acestuia în neființă, pe data de 4 martie 2022, Teatrul de Stat ”Toma Caragiu” și Școala Gimnazială ”Toma Caragiu” din Ploiești au desfășurat o activitate comemorativă.

Aceasta a început prin depunerea de buchete de flori la statuia regretatului actor, aflată în Ploiești, în apropierea teatrului.

A fost o zi mohorâtă, ca și cea de 4 martie 1977.

În foaierul Teatrului de Stat din Ploiești, personalitatea lui Toma Caragiu a fost prezentată prin intermediul unei expoziții care conține imagini cu portretul actorului și din piesele de teatru și filmele în care a jucat și prin intermediul unei evocări realizate de către actorul Ilie Gâlea, în cea mai mare parte pe baza amintirilor proprii.

Festivitatea a fost deschisă de către Mihaela Rus, director al Teatrului ”Toma Caragiu” din Ploiești, care și-a exprimat convingerea că actorul Toma Caragiu nu va muri niciodată din conștiința poporului român și le-a recomandat elevilor prezenți să încerce să vizioneze măcar seria BD-urilor pentru a-și da seama de adevărata valoare a acestuia.

Din expunerea actorului Ilie Gâlea cei prezenți au putut afla că Toma Caragiu este de origine aromân, că s-a născut la 21 august 1925, în localitatea Aetomilitsa din Grecia, din părinții Nico Caragiu și Atena Papastere Caragiu, că la vârsta de 4 ani s-a stabilit împreună cu familia la Ploiești unde a studiat la Liceul Sfântul „Petru și Pavel”, actualul Colegiu Național „Mihai Viteazul”. S-a remarcat încă de mic prin talent muzical și actoricesc. Și-a continuat studiile la Conservatorul de Muzică și Artă Dramatică de la  București.

A desfășurat o bogată activitate teatrală la Ploiești, unde a interpretat 34 de roluri și timp de 12 ani, în perioada 1953-1965, a fost directorul Teatrului de Stat și a înființat Teatrul de Revistă.

Și astăzi activitatea Teatrului din Ploiești se desfășoară sub deviza formulată de el, expusă pe o placă în foaier: „Credeți că se poate trăi fără artă și cultură? Da! Dar nu merită…”.

Cu emoție și durere în suflet, actorul Ilie Gâlea a prezentat momentul morții „marelui, imensului, uriașului om de teatru și artist”, pe data de 4 martie 1977, ora 21:22, când scările clădirii în care locuia în București s-au prăbușit.

A insistat asupra calităților celui omagiat: talent teatral, talent muzical, devotament față de teatru căruia îi dedica 17 ore pe zi, minuțiozitate și altruism.

Copleșit de amintiri, Ilie Gâlea a citit din poeziile lui Toma Caragiu, pe care le-a însoțit cu scurte comentarii.

A încercat să le trezească celor prezenți, majoritatea elevi, sentimente de respect și mândrie față de cei doi mari reprezentanți ai artei dramatice românești, Toma Caragiu și IL Caragiale, care s-au considerat și sunt considerați ploieșteni get-beget, chiar dacă nu s-au născut în acest oraș.

Elena TRIFAN / UZPR Prahova

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *