◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro19.04.2024

Argeș: Piețele fără carne de miel

Cu doar două săptămâni înaintea Paștelui ortodox, carnea de miel lipsește din piețele din Pitești. Nici în celelalte piețe din județ lucrurile nu sunt diferite.

După adoptarea noilor măsuri impuse de epidemia de coronavirus nu este sigur că se vor mai organiza puncte de tăiere a mieilor în orașe pentru a nu fi expuși cetățenii. În plus, din cauza restricțiilor de pestă porcină africană, Direcțiile Sanitar Veterinare nu dau avize intrajudețene transportatorilor pentru a putea să ridice animale din județele cu pestă.

Dan Petrescu, președintele Asociației Profesionale a Ciobanilor spune că în ultima perioadă prețul la miel s-a prăbușit: ”Fermierii sunt într-o situație critică. Prețul cărnii de miel a scăzut foarte mult, undeva la 8-9 lei în viu. Vorbesc cu cei de la Sibiu, din Timișoara și Bistrița și îmi spun că s-a ajuns și la 8 lei pe kg. La noi în Argeș prețul este undeva la 10-11 lei, nu mai este 15 lei cât era acum o lună. Motivul pentru care în anumite zone ale țării prețul a scăzut atât de mult îl constituie pesta porcină africană. Cei care colectează mieii nu primesc avize de la DSVSA… nu se mai pot deplasa. Cei cu camioanele, din fermele mari, care colectează miei nu pot ajunge acolo unde este carantina PPA”.

În cea mai mare piață din Pitești, Piața „Ceair” din Calea București, carnea de miel lipsește cu desăvârșire.

În actuala situație nu se mai știe cine va mai putea aduce legal carne de miel în piețe. Oierii consideră că doar Statul mai poate remedia oarecum această problemă: ”În situațiile astea ar trebui să intervină urgent DSVSA-ul sau ministerul, să dea măcar în perioada asta liber la carnea de miel. Este o mare problemă, mieii nu pot fi scoși la vânzare, ce se va întâmpla?! Rămân oamenii cu mieii nevânduți, carnea nu ajunge la consumator, se alege praful de tot. Numai asociația noastră are 3000 de membri, plus asociații și ferme, majoritatea dintre ei având acum probleme în a-și vinde animalele” a mai spus Dan Petrescu, președintele APC.

Crescătorii de miei se tem de faptul că dacă autoritățile statului nu intervin rapid singurii care vor avea de câștigat din această situație vor fi speculanții.

   Constantin PAŞOL

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *