◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro18.04.2024

Un expert belgian în virusologie pune la îndoială eficacitatea vaccinării în plină pandemie, avertizând asupra mutațiilor și efectelor pe termen lung 

În plină campanie de vaccinare, ca strategie de salvare în lupta cu Covid-19, un expert în virusologie belgian își exprimă rezervele față de această metodă de imunizare aplicată pe scară largă în plină pandemie, avertizând asupra efectelor catastrofale, pe termen lung. Geert Vanden Bossche o face într-o scrisoare deschisă din 6 martie, transmisă Organizației Mondiale a Sănătății și solicită de urgență „o dezbatere științifică publică cu OMS, experți calificați și autorități din  întreagă lume”. 28d8fe_266039aeb27a4465988c37adec9cd1dc.pdf (filesusr.com)

Prevenirea infecției în masă și vaccinarea în masă, în plină pandemie, cu vaccinuri anti- Covid-19 permisive, nu poate genera decât variante de virus extrem de infecțioase”, este avertismentul expertului belgian. DVM, PhD | Geert Vanden Bossche

Prin parcursul sau profesional, Geert Vanden Bossche este un insider în industria farmaceutică, vaccinologie și virologie. El a lucrat la GlaxoSmithKline Biologicals, la Alianța pentru vaccinuri, Gavi (Global Alliance for Vaccines and Immunization), fondată de  Bill Gates și la Centrul German pentru Cercetarea Infecțiilor.

Consecințe pe termen lung

Acum, expertul cere o dezbatere despre „așa-numitele vaccinuri contra coronavirusului”, care sunt administrate de sute de milioane de ori, în întreaga lume. O face nu ca lobbyist pentru vaccinările în masă contra COVID-19, care se aplică acum peste tot, ci ca un critic al procedurii corespunzătoare. La un simpozion din orașul Ohio din SUA, medicul s-a adresat publicului cu tema „De ce vaccinurile actuale COVID-19 nu trebuie utilizate în timpul unei pandemii”.

Chintesența remarcilor sale e că nu este posibil, pentru el, să-și imagineze un scenariu în care respectivele vaccinări în masă nu ar duce la o „exacerbare catastrofală a pandemiei COVID-19”.

La fel de dificil îi este să înțeleagă de ce nu se abordează aceasta problemă dintr-un punct de vedere pentru el evident, și anume al efectelor pe termen lung. În schimb, vaccinologii, profesioniștii din domeniul medical și oamenii de știință s-ar fi concentrat doar pe rezultatele la nivel individual și efectele pozitive pe termen scurt.

„Nimeni nu pare să fie preocupat de consecințele și riscurile la nivelul populației umane (ceea ce înțeleg că se vor manifesta destul de curând)”. Acum pare a fi incontestabil că, cu cât SARS-CoV-2 întâlnește mai des un sistem imunitar uman care a fost deja în contact cu virusul, „cu atât mai probabil noile variante le înlocuiesc pe cele vechi”.

Nu sunt antivaxxer

Iată cum își începe el apelul adresat OMS, Centrelor pentru Controlul Bolilor și Prevenție (Centers for Disease Control and Prevention – CDC), U.S. Food and Drug Administration (FDA),  „tuturor autorităților, oamenilor de știință și experților din întreaga lume, interesați de acest lucru, întregii populații mondiale”.

Sunt orice, dar nu antivaxxer. Ca om de știință, nu apelez de obicei la nicio platformă de acest fel pentru a-mi exprima o poziție relativ la subiecte legate de vaccin. În calitate de virolog dedicat și expert în vaccinuri, fac doar o excepție atunci când autoritățile de sănătate permit administrarea vaccinurilor în moduri care amenință sănătatea publică, și cel mai mult atunci când dovezile științifice sunt ignorate. Prezenta situație extrem de critică mă obligă sa lansez  acest apel de urgență. 

Datorită extinderii fără precedent a intervenției umane în Covid-19, pandemia este acum expusă riscului de a duce la o catastrofă globală fără egal, iar acest apel nici nu poate suna suficient de puternic și tare.

După cum am menționat, nu sunt împotriva vaccinării. Dimpotrivă, vă pot asigura că fiecare dintre prezentele vaccinuri a fost proiectat, dezvoltat și fabricat de oameni de știință geniali și competenți. Cu toate acestea, acest tip de vaccinuri profilactice este complet inadecvat și chiar extrem de periculos, atunci când este utilizat în campanii de vaccinare în masă, în timpul unei pandemii virale. 

Vaccinologii, oamenii de știință și clinicienii sunt orbiți de efectele pozitive pe termen scurt asupra indivizilor, dar nu par să se preocupe de consecințele dezastruoase pentru sănătatea globală. Dacă nu se dovedește  științific că am greșit, este dificil a înțelege cum intervențiile umane actuale vor împiedica variantele circulante să se transforme într-un monstru sălbatic.

Variante de virus adaptate din mers

Vanden Bossche presupune că vaccinările în masă planificate sau deja efectuate peste tot în lume vor intensifica și mai mult rezistența adaptativă a variantelor virale și că niciunul dintre vaccinurile SARS-CoV-2 utilizate în prezent nu este capabil să prevină transmiterea acestora. Cu cât folosim mai mult aceste vaccinuri pentru a imuniza oamenii în mijlocul unei pandemii, cu atât virusul va deveni mai infecțios, crede expertul belgian.

Rezultă un cerc vicios, deoarece, „probabilitatea ca virusul să devină rezistent la vaccinuri” crește odată cu posibila creștere a infecțiozității. Iar această afirmație nu este în niciun caz o „previziune în stele”, ci ține de „cunoștințele de bază pentru bobocii de la vaccinologie”, afirmă el.

Pentru a scăpa complet de presiunea imună selectivă cauzată de anticorpii de vaccin menționați anterior, virusul SARS-CoV-2, care este capabil de niveluri ridicate de adaptare, trebuie doar să adauge câteva mutații în domeniul său de legare la receptori. „Sunt mai mult decât îngrijorat de efectele dezastruoase pe care aceasta le-ar avea asupra rasei noastre umane.” mai explică Vanden Bossche.

El justifică această îngrijorare prin teama că vaccinurile administrate în număr de sute de milioane nu numai că își vor pierde eficacitatea, dar și că oamenii își vor pierde „varianta nespecifică, adica răspunsul imun înnăscut”. Potrivit expertului în vaccinare, acest lucru se datorează faptului că anticorpii vaccinului din organism, după vaccinare, întrec anticorpii naturali atunci când se leagă de COVID-19 – chiar dacă afinitatea lor pentru o noua varianta a virusului este relativ scăzută.

Critici ale teoriei sale

După ce Vanden Bossche și-a publicat teoriile, au apărut  imediat vocile critice cu privire la  posibila motivație a expertului în vaccinare pentru preocuparea sa principală, căreia și-a dedicat ultimii zece ani. Este vorba de cercetarea unei abordări de vaccinare fundamental noi, folosind așa-numitele celule ucigașe naturale (NK). Acestea sunt vaccinuri bazate pe celule care se presupune că „antrenează” sistemul imunitar înnăscut pentru a reacționa polispecific (de exemplu, la diferite variante sau epitopi ai diferiților viruși).

Potrivit unora dintre critici, Vanden Bossche ar oferi „o articulare imperfectă, dar utilă a problemei”, celor care caută argumente științifice pentru a-și susține neîncrederea în vaccinarea în masă. Dr. Robert Verkerk, fondatorul Alianței Britanice pentru Sănătate Naturală, spune: „Pentru mine, având în vedere incertitudinea și complexitatea cunoștințelor științifice implicate, afirmațiile sale sunt excesiv de emfatice și insuficient bazate pe dovezi”. 

Potrivit autorului de specialitate Edward Nirenberg, argumentul expertului belgian este „o prostie absolută, evidentă”. Afirmațiile lui Vanden Bossche s-au bazat în esență pe presupunerea că vaccinurile COVID-19 nu au nicio influență semnificativă asupra transmiterii virusului. Cu toate acestea, în mai multe studii acest lucru s-a dovedit în mod repetat a fi greșit, este de părere autorul.

Încă din luna august 2020, Nirenberg afirma în articolul „Efectele pe termen lung ale vaccinurilor COVID-19: ar trebui să vă îngrijorați?”: „Îngrijorările cu privire la efectele pe termen lung ale vaccinurilor COVID-19 sunt slab întemeiate și, în contextul unei pandemii, nu ar trebui să fie un factor de descurajare pentru obținerea lor. Studiile clinice vor surprinde toate evenimentele adverse, cu excepția celor mai rare, care vor fi surprinse de supravegherea post-comercializare și, având în vedere cât de rare sunt aceste evenimente, acestea nu reprezintă motive întemeiate pentru a evita un vaccin”. Long-Term Effects of COVID-19 Vaccines: Should You Be Worried? | by Edward Nirenberg | Medium

 Dani Rockhoff

.

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *