◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro29.03.2024

Dezvăluiri și anchete cu jurnaliști africani și jurnalism cetățenesc. Cum a schimbat BBC „fața” jurnalismului în Africa…

Anas Aremeyaw Anas a devenit una dintre cele mai cunoscute figuri ale jurnalismului african, în mare parte datorită muncii sale în colaborare cu un program de știri de investigații BBC de pionierat – BBC Africa Eye, o ramură de investigații a Serviciul Mondial al BBC.
Împreună, Anas și Africa Eye au dezvăluit mita endemică în fotbalul din Ghana și recoltarea umană din Malawi. De la masacrele guvernamentale din Camerun și traficul de copii din Kenya până la crima organizată nigeriană și urmărirea jihadiștilor din Mozambic, există puține probleme pe care programul nu le-a abordat.
Difuzată pe 37 de canale TV africane, Africa Eye atrage aproape cinci milioane de telespectatori pe săptămână, a câștigat 27 de premii internaționale și a fost nominalizată la Emmy în fiecare an, de la lansarea în urmă cu patru ani. Investigațiile au câștigat, de asemenea, aproximativ 73 de milioane de vizualizări pe YouTube în același interval. Vera Kwakofi, redactorul principal al emisiunii, spune chiar că „nu este o laudă să spunem că am schimbat pentru totdeauna fața jurnalismului pe continentul african”.
Pentru editorul Tom Watson, afirmă că „percepțiile mele despre Africa erau încadrate de lucruri precum Live Aid, dar Africa este un loc plin de talent jurnalistic”
În loc să fie conduse de la Londra, investigațiile Africa Eye sunt conduse de o rețea de sute de jurnaliști africani care lucrează cu și pentru Africa Eye pe tot continentul, inclusiv echipe din Nairobi, Kenya și Freetown, Sierra Leone. Operațiunile sale din Marea Britanie sunt reduse, cu mai puțin de zece angajați dedicați la Londra, spune Watson. În timp ce echipa centrală ajută la editarea pieselor, la pregătirea jurnaliștilor locali și la furnizarea de finanțare și o platformă internațională, marea majoritate a filmărilor, montajului, producției și prezentării sunt realizate de partenerii africani. „Nu este vechiul BBC pe care îl ştim… Povestea africană ar trebui să fie spusă de africani, pentru că noi o știm mult mai bine”, spune Anas.
Colaborând atât de strâns cu localnicii, echipa spune că oferă Africa Eye acces la povești de care puține alte instituții străine de investigare se pot apropia. Watson arată că echipa are în mod regulat non-jurnalişti care împărtăşesc sfaturi, chiar relatează, filmează şi prezintă programe. Africa Eye îi antrenează și îi sprijină ulterior, dacă doresc să continue să lucreze ca jurnaliști.
O dezvăluire despre răpirea și traficul de copii endemice în Kenya, de pildă, a pornit de la un comerciant dintr-o piață, care a adus pentru prima dată povestea în atenția Africa Eye și care de atunci a continuat să lucreze cu grupul, scrie Press Gazette. Este un contrast puternic cu o mulțime de reportaje străine convenționale, în care jurnaliștii locali sunt de obicei reticenți să sprijine reporterii străini.
Un alt aspect care face ca Africa Eye să fie diferit este amploarea totală a raportării sale. Când a fost fondat, proiectul a avut scopul de a experimenta noi formate, iar echipa inițială a emisiunii a fost recrutată în mod intenționat pentru diversele specializări – Watson a fost adus datorită experienței sale în relatare din mediu ostil, de exemplu.
Există în prezent finanțare de la BBC și Foreign Office, care ajută la finanțarea BBC World Service pentru unități de investigații similare din alte două țări, care nu pot fi încă dezvăluite.
În afară de finanțare, una dintre cele mai mari provocări cu care se confruntă Africa Eye este siguranța – peste 200 de jurnalişti au fost ucişi în Africa din 1992, potrivit datelor Comitetului pentru Protecţia Jurnaliştilor, iar genul de muncă pe care o face Africa Eye înseamnă că reporterii sunt în linia de foc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *