default-logo

Procesele deschise pentru reducerea la tăcere a jurnaliștilor, adevărată industrie

În prezent există cel puţin 951 de procese active împotriva mass-media şi jurnaliştilor în Croaţia, cu reclamanţii cerând despăgubiri în valoare de aproape peste 10 milioane de euro, a anunțat Asociaţia Jurnaliştilor din Croaţia (HND). Președintele HND Hrvoje Zovko, consideră că numărul este îngrijorător. „Vorbim despre o cultură de a da în judecată jurnaliştii şi mass-media şi o agresiune sistematică, pentru a intimida jurnaliştii şi a-i forţa la autocenzură”, a spus el.
Printre reclamanți se numără oficiali locali, politicieni și judecători, Croația având cel mai mare număr de cazuri SLAPP (procese strategice împotriva participării publice) din Europa, dar nefiind singura țară în care se manifestă fenomenul. HND cere dezincriminarea necondiționată a defăimării, deoarece facilitează manipularea, susține Zovko, subliniind problema suferinței emoționale, „pe care niciun expert nu a examinat-o”.
Noul raport al Coaliției împotriva SLAPP din Europa, intitulat „Shutting Out Criticism: How SLAPPs Threaten European Democracy”, arată că jurnaliștii sunt ținte, iar aceste procese s-au extins activiști, apărători ai drepturilor omului și cadre universitare. „Jurnaliştii sunt vizaţi pentru că scot la iveală informaţii, în timp ce activiştii, organizaţiile societăţii civile şi cadrele universitare se confruntă cu SLAPP pentru că au curajul să conteste status quo-ul”, se arată în raport.
Datele raportului evidențiază, de asemenea, că numărul așa-numitelor „procese strategice împotriva participării publice” în Europa este în creștere și că reclamanții „devin din ce în ce mai creativi”. Pe de altă parte, documentul pune în lumină „efectul de înghețare” pe care SLAPP îl au, mai precis povara financiară, timpul pe care inculpații trebuie să-l aloce pentru a-și pregăti apărarea juridică, efortul de a-și aminti detaliile evenimentelor care au avut loc adesea cu ani în urmă, precum și prejudiciile asupra mentalului și emoționalului.
Un studiu cuprinzător observă o creștere bruscă a cazurilor SLAPP în Europa în ultimii patru ani – cu 539 în Europa astăzi, o cincime din acest număr depuse doar în 2021.
Procesele de acest tip sunt considerate pe scară largă ca un instrument de „cenzură modernă”, notează BalkanInsight.

Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.