◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro29.03.2024

Procesul asasinării odioase a jurnalistului Jamal Khashoggi, poveste fără sfârșit

Procurorul turc care instrumentează dosarul împotriva a 26 de cetățeni saudiți acuzați de uciderea editorialistului de la Washington Post Jamal Khashoggi a făcut o cerere-surpriză, ca procesul care se derulează cu acuzații în lipsă să fie suspendat și cazul să fie transferat în Arabia Saudită.
Completul de judecători nu s-a pronunțat cu privire la cererea procurorului, dar a decis că ar trebui trimisă o scrisoare Ministerului Justiției din Turcia, pentru a-i cere avizul cu privire la posibilul transfer al dosarului către autoritățile judiciare saudite, a informat agenția de stat Anadolu. Procesul a fost amânat până la 7 aprilie, notează AP.
Agenția de presă privată DHA a raportat că procurorul a declarat instanței că, într-o scrisoare din 13 martie, că Parchetul saudit a solicitat ca procedurile din Turcia să fie transferate în Regat și ca mandatele internaționale emise de Ankara împotriva inculpaților să fie ridicate. Susținând transferul, procurorul a spus că, deoarece mandatele de arestare nu pot fi executate, cazul ar putea rămâne neconcludent în Turcia.
Pe de altă parte, această mișcare vine în contextual în care Turcia încearcă să normalizeze relația cu Arabia Saudită, care a atins un minim istoric după uciderea înfiorătoare a lui Khashoggi. Jurnalistul a dispărut pe 2 octombrie 2018, după ce a intrat în Consulatul saudit din Istanbul, căutând documente care să-i permită să se căsătorească cu Hatice Cengiz, cetăţean turc, care aştepta în faţa clădirii. El nu a mai ieşit niciodată din clădire. Oficialii turci susțin că cetățeanul saudit, care era rezident al Statelor Unite, a fost ucis și apoi dezmembrat cu un ferăstrău, în interiorul Consulatului. Cadavrul nu a fost găsit. Înainte de uciderea sa, Khashoggi scrisese critic la adresa prințului moștenitor al Arabiei Saudite, pentru Washington Post.
Autoritățile turce au declarat că a fost ucis de o echipă de agenți saudiți. Printre cei judecați în absență se numără doi foști consilieri ai prințului. Turcia a decis să-i judece pe inculpați în lipsă, după ce Arabia Saudită a respins cererile de extrădare.
Uciderea jurnalistului a stârnit condamnări internaționale și a aruncat un nor de suspiciune asupra prințului moștenitor saudit, Mohammed bin Salman. Agențiile de informații occidentale, precum și Congresul SUA, au spus că o operațiune de această amploare nu ar fi putut avea loc fără știrea acestuia.
Pe de altă parte, Amnesty International a cerut Turciei să continue procesul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *