◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro25.04.2024

Stimularea firmelor care au lucrat pe perioada stării de urgenţă

Este cunoscut faptul că economia productivă este baza societății.

Statul îşi duce existenţa din impozitele încasate de la firmele dedicate muncii cinstite, dar şi viaţa acestor firme depinde, uneori decisiv, de ce le oferă statul.

Grija Guvernului faţă de activitatea economică productivă este rădăcina bunăstării sociale.

În perioada unei epidemii sau a unei pandemii, societatea este salvată de cei care îşi asumă riscurile de a munci.

Guvernul care nu stimulează aceste firme trebuie să se pregătească pentru eşec.

Pe perioada stării de urgenţă declarată ca urmare a epidemiei cu coronavirus, unele firme și-au sistat activitatea, ceea ce a generat, prin efecte directe și propagate, numeroase și însemnate efecte negative pe plan economic și social.

Este cunoscut faptul că, în circuitul economic, o singură firmă care îşi încetează activitatea, chiar și temporar, poate cauza serioase greutăţi (prin efectul de propagare în lanţ) în desfăşurarea activităţii altor firme, uneori de ordinul zecilor.

Bugetul de stat trebuie să suporte cheltuielile cu plata şomajului salariaţilor acestor firme.

Populaţia este afectată de lipsa bunurilor și serviciilor respectivelor unităţi închise.

-și diminueze veniturile cu au făcut eforturi deosebite pentru a-și continua activitatea.

În plus, aceste firme au fost supuse și unui risc mai mare faţă de contaminarea cu coronavirus.

Este uşor de înţeles că aceste firme nu au lucrat la întreaga capacitate, fapt care le-a cauzat unele pierderi.

Prin salariaţii menţinuţi în activitate aceste firme au degrevat bugetul de stat de importante cheltuieli cu şomajul tehnic.

Acestea sunt numai câteva dintre argumentele care trebuie avute în vedere de Guvern pentru a acorda acestor firme unele facilităţi, atât pentru compensarea pierderilor suferite, cât și ca semn al aprecierii pentru eforturile depuse, care pot fi deosebit de importante pentru situaţiile viitoare asemănătoare, de care se pare că nu vom scăpa.

Consider că aceste facilităţi și-ar atinge scopul maxim dacă s-ar acorda sub formascutirii de la plata impozitului pe profit și a impozitului pe salariu, pentru salariaţii menţinuţi în activitate, pe perioada pe care aceste firme și-au desfăşurat activitatea, în intervalul pe care fost declarată starea de urgenţă.

Bine ar fi ca asemenea măsuri de stimulare economică să fie bine gândite și luate de Guvern înainte de începerea unor asemenea perioade de criză economică și nu după consumarea lor (profilaxia este mult mai benefică decât terapia).

 

N. Grigorie Lăcriţa / UZPR

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *