◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro25.04.2024

Jurnalismul de mediu axat pe soluții poate salva vieți

Relatările despre provocările generate de schimbările climatice au trecut de la a fi teme de nișă la o poveste care domină aproape toate titlurile globale. Cu toate acestea, poveștile comunităților care suportă greul crizei climatice rămân încă subfinanțate și adesea periculos de întreprins.
Poveștile de interes uman sunt cele care oferă o perspectivă reală asupra impactului crizelor climatice actuale și, în unele cazuri, pot oferi soluții, scrie Euronews. Relatări despre creșterea nivelului de sare din apele din Bangladesh, care provoacă creșterea tensiunii arteriale și alte probleme de sănătate, satul nepalez distrus de inundații și fermierii din Ghana care luptă cu seceta și inundațiile trebuie auzite cât mai des, alături de vocile celor mai afectați de schimbările climatice. „Poveștile despre cum putem face schimbări practice pozitive le demonstrează oamenilor care se simt copleșiți de amploarea provocării că ceva se poate face acum, care va face diferența”, spune Joydeep Gupta, director pentru Asia de Sud la Polul III, un site de știri de mediu care se concentrează pe regiunea Himalaya și Asia de Sud.
Este vorba despre așa-numitul „jurnalismul al soluțiilor”, care crește rapid în importanță, în special în acele comunități care se confruntă cu cele mai grave efecte ale schimbărilor climatice. În același timp, jurnalismul de mediu axat pe soluții este considerat o metodă de relatare care s-ar putea dovedi mai de succes decât poveștile alarmist și, în același timp, poate salva vieți. Un exemplu de jurnalism care oferă soluții s-a întâmplat în Columbia, când planurile pentru un drum extrem de controversat prin Amazon au fost oprite după ce o investigație a constatat că ar afecta grav ecosistemul local. Efectul s-a datorat muncii jurnalistului columbian Andrés Bermudez Lievano.
Jurnaliștii joacă un rol esențial în reducerea decalajului dintre informații și date științifice – adesea complexe – și publicul larg, ajutând atât la expunerea, cât și la explicarea problemelor. În mod esențial, profesioniștii media pot ajuta, de asemenea, la contracararea valurilor de dezinformări care se învârt în jurul problemei schimbărilor climatice. Pe de altă parte, însă, în ciuda faptului că jurnaliștii de mediu oferă soluții, tocmai acești profesioniști sunt, în unele cazuri, subfinanțați și mereu sub amenințare. În ultimul deceniu, se estimează că cel puțin 30 de reporteri de mediu au fost uciși din cauza dezvăluirilor legate de munca lor, potrivit Comitetului pentru Protecția Jurnaliștilor.

Jodie Ginsberg este CEO al filialei europene a Internews, o organizație nonprofit internațională care sprijină mass-media independente din 100 de țări din întreaga lume. Aici ea ne oferă părerea ei despre importanța jurnalismului de mediu axat pe soluții – și de ce poate salva vieți.

În decembrie anul trecut, reporterul video amator pakistanez Nazim Jokhiyo a fost ucis pentru că a acoperit vânătoarea ilegală de păsări protejate. Corpul lui prezenta urme de tortură.

Trebuie să facem mai mult – ca organizații de sprijin media, ca instituții de știri, ca finanțatori, ca guverne – pentru a sprijini, proteja și ridica jurnaliştii în prima linie a reportajelor de mediu. Sunt un instrument esențial în arsenalul împotriva schimbărilor climatice.

euronews

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *