◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro28.03.2024

Jurnaliștii critici, hărțuiți și amenințați inclusiv de celebrități și de fanii acestora

Cine hărțuiește și amenință de obicei jurnaliştii după reportaje critice? Politicieni care provin de obicei din guverne autoritare și susținătorii lor, afaceriști veroși certați cu legea, funcționari de toate rangurile care au legături cu corupția sau crima organizată, aproape toată lumea care are ceva de ascuns în legătură cu bani sau politici publice, companii care au fost acuzate de luare de mită și practici neetice, iar lista s-a lungit în ultima perioadă cu… unii membri ai fan-cluburilor diverselor celebrități, care, sub protecția anonimatului oferit de rețelele sociale, din diverse interese care au uns anumite vedete cu un statut de zeități, detestă părerile contrare și reacționează în consecință. De regulă fără menajamente.
De la Războiul Stelelor la sport și K-pop, hărțuirea cibernetică este la ordinea zilei la adresa jurnaliștilor care nu sunt de acord cu acești fani, scrie rappler.com.
Raphael Rashid, un jurnalist independent care relatează despre Coreea de Sud, a spus că a fost „obișnuit cu abuzurile” de la unii fani. După ce a scris un articol „care nu era pe cel mai pozitiv dintre subiecte” despre BTS (Bangtan Boys), o trupă de băieți din Coreea de Sud a cărei popularitate și impact global au fost uriașe, „cineva mi-a scris că vine să mă omoare”, a spus jurnalistul într-un interviu online. Într-un articol publicat pe Medium, el a scris că, la Seul, există deja o „glumă” în rândul jurnaliștilor străini, de a nu relata despre K-pop, deoarece acest lucru „poate provoca furia unor fani”.
Există o mare diferență între jurnalismul iresponsabil și reportajul critic – primul include ca unii reporteri să facă tot posibilul să invadeze intimitatea personalităților publice, care includ vedete K-pop. celălalt ar trebui luat în considerare pornind de la principiul că presa își face doar treaba – una care o deosebește de simplele relații publice și de propagandă.
Juwon Park, un alt jurnalist stabilit la Seul, a ridicat o întrebare despre motivul pentru care BTS a lucrat cu Jung Bobby, care se confruntă acum cu acuzații de agresiune sexuală. Ca urmare, un val de amenințări I de hărțuiri l-au inundat din toate părțle, existând chiar presiuni pentru ca jurnalistul să fie concediat.
În 2020, fanii cântăreței americane Taylor Swift l-au hărțuit pe criticul muzical Jillian Mapes, după ce a acordat albumului lui Swift Folklore un rating de 8 din 10. Înainte de aceasta, fanii unei alte compozitoare americane, Lana del Rey, l-au atacat pe criticul muzical Ann Powers, de la NPR, după ce artista a postat pe Twitter dezacordul ei cu recenzia lui Powers despre albumul ei.
De ce există tendința unor persoane de a reduce la tăcere și de a descuraja întrebările critice, raportările și analizele despre personalitățile pe care le susțin? Experții indică un amalgam de factori, în frunte cu anonimatul acordat de social media, care „este o sabie cu două tăișuri”, potrivit prof. David Schmid, expert în cultură pop la Universitatea din Buffalo. Când semnalul vine și de la vedete, aceste comunități sunt galvanizate să treacă la ofensivă, așa cum se vede în cazul Lanei del Rey. Dacă celebritățile, totuși, ar face exact opusul și le-ar spune fanilor să se implice într-un mod mai civilizat, ar fi șanse să fie ascultate. „Există o zicală veche: Cu o mare putere vine o mare responsabilitate. Cred că acest lucru se aplică perfect atât pentru K-pop, cât și pentru alți idoli” adaugă Schmid.
Apoi, desigur, mai există și problema rolului presei în sine, în special al membrilor presei. Jurnaliştii ar putea apăra atât libertatea presei, cât şi să ceară protecţia altor jurnalişti, aruncând în acelaşi timp o lumină asupra practicilor care ar putea ridica preocupări etice.
Pe măsură ce jurnaliștii și redacțiile studiază cum să navigheze cel mai bine în această situație dificilă, un lucru pe care l-ar putea face mass-media este să mențină conversația.
„Cred că cel mai bun răspuns la hărțuirea cibernetică a jurnaliștilor este să devină public abuzul. Trageți la răspundere idolii pentru că nu au făcut suficient pentru a descuraja acest tip de comportament”, conchide Schmid. (redacția UZPR)
Foto: pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *