default-logo

Orașul Glasgow va restitui antichități Indiei

Oraşul Glasgow, din Scoţia, a anunţat că va restitui şapte antichităţi furate în jurul anului 1800 din locuri sacre din nordul Indiei, o premieră pentru un muzeu britanic, potrivit glasgowtimes.co.uk.
Promisiunile de restituire ale autorităţilor din Glasgow fac parte dintr-un proces de evaluare a provenienţei obiectelor păstrate în muzeele occidentale, în urma mişcărilor împotriva rasismului.
Recent, o delegaţie nigeriană a fost primită pentru a se discuta despre repatrierea a 19 bronzuri din Benin. În urmă cu câteva luni, două universităţi britanice au returnat în Nigeria două bronzuri din Benin, sculpturi jefuite în secolul al XIX-lea de coloniştii britanici.
În total, Glasgow urmează să returneze descendenţilor proprietarilor 51 de obiecte din India, Nigeria şi triburile râului Cheyenne şi Oglala Sioux din statul american Dakota de Sud.
Printre cele 25 de obiecte culturale care urmează să fie returnate tribului Lakota, unele sunt sacre. „Îndreptând greşelile trecutului, credem că aceste retrocedări vor contribui la întărirea relaţiilor existente cu aceste comunităţi descendente”, a declarat Duncan Dornan, şeful colecţiilor Glasgow Life.
Foto: Wikipedia

Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*