◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro29.03.2024

Tinerețea nu-i doar o vârstă

Am părăsit ziarul Scânteia tineretului în urmă cu peste patru decenii. Doamne! Parcă a fost ieri ziua în care am plecat la Agerpres, instituție de prestigiu a presei românești de atunci și din zilele noastre. Dar nu a fost zi lăsată de Cel de Sus să nu vorbesc măcar cu un fost coleg de la jurnalul de tineret. Ba mai mult, neobositul și inimosul nostru coleg, Vasile Răvescu, a avut strălucita idee de a ne întâlni, o dată sau de două ori pe an, foștii pălmași de la ziarul amintit. Și de fiecare dată Bebino, cum îl alintăm noi, colegii, a reușit să ne adune la aceeași masă pe cei care o perioadă de timp am urcat la etajul III din aripa stângă a Casei Scânteii. Toate întâlnirile organizate de Vasile Răvescu au fost un succes, cum a fost și cea din ziua de marți, 10 mai a.c. Au mai pus umărul la adunarea noastră colegii de redacție Emil Stanciu, Ioan Timofte și rețelele de socializare. Așa se face că la data și ora stabilite, în buricul Bucureștilor (Caru’ cu Bere), au semnat condica de prezență peste cincizeci de foști truditori ai îndrăgitului ziar. Ce-i drept, am ajuns cu circa un sfert de oră mai înainte de ora stabilită și nu mare mi-a fost mirarea când, încă de la intrare, am fost întâmpinat de prietenul de-o viață Vasile Răvescu, venit cu noaptea-n cap, cum se spune, agitat cum îl știu, pentru a-și primi și îndruma colegii la locurile prevăzute.

Printre primii sosiți s-a numărat Romulus Lal, fost șef al secției industrie a ziarului, care până la venerabila vârstă de 87 de ani a publicat peste 30 de volume de proză, poezie, memorialistică etc. De fapt, în revista noastră din 5 mai a.c., prof.univ.dr. Ilie Rad face cunoscute titlurile tuturor lucrărilor semnate de Romulus Lal, găsite în bibliotecile din Cluj-Napoca. Ardelean fiind nu a venit cu mâna goală, lăsându-i o glajă de pălincă organizatorului. Bucuria revederii a fost imensă, mai ales că din aceeași categorie de vârstă s-a aflat și doamna Lucreția Lustig, care ani buni a condus secția de învățământ a ziarului de tineret și chiar din primii ani ai apariției acestui cotidian, când redactor șef era nimeni altul decât apreciatul scriitor Dumitru Popescu. Ne-am bucurat și de prezența altui șef de secție și anume a lui Adrian Vasilescu, astăzi consilier al Guvernatorului BNR. Întâlnirea s-a produs înainte ca șeful său, Mugur Isărescu, să ne fi recomandat să bem ceai de tei. La mesele ocupate de noi a curs bere din belșug și, pe ici pe colo, câte un coniac sau câte o votcă. Adrian Vasilescu a fost însoțit de perechea sa, Adriana, colega și prietena noastră de la ziarul România Liberă. De asemenea, secția de cultură a ziarului a fost condusă aproape zece ani de Ioan Adam, critic și istoric literar, prezent la eveniment. Printre numeroasele cărți publicate se află  și „100 cei mai mari scriitori români”, apărută în 2003.

Însoțit de baston a venit tocmai din comuna ilfoveană Clinceni și Nicolae Arsenie, schimbând două mijloace de transport, dar fără a întârzia la mult așteptata întâlnire cu foștii colegi. Cei aflați în preajma sa, amintindu-i aici pe Vasile Răvescu, Iustin Moraru, I.D. Cucu, Valeriu Tanasoff, au putut afla despre modul în care a învățat să concentreze într-o frază, într-un cuvânt, două, conținutul unui articol. Adică, mai direct spus, meșteșugul de a da titluri unor materiale de presă sau unor publicații și chiar cărți. A destăinuit că cele însușite în acest domeniu se datorează, în primul rând, marilor gazetari Dumitru Popescu și Anghel Paraschiv, conducători ai ziarului într-o anumită perioadă, dar și scriitorilor, colegi de redacție, Ștefan Iureș, Dinu Săraru, Petre Ghelmez, Ion Băeșu și, nu în ultimul rând, al doamnei Lucreția Lustig, prezentă la întâlnirea noastră. Prin articolele sale la obiect și de mare actualitate, publicate în revista noastră, gazetarul Nicolae Arsenie ne demonstrează că tinerețea nu-i doar o vârstă.

La acest important eveniment au mai fost de față și Carolina Ilica (poetă, traducătoare, eseistă), Ioan Adam (critic și istoric literar), Iustin Moraru (poet, prozator), Ștefan Dorgoșan (prozator), toți membri ai Uniunii Scriitorilor din România, dar cu ștate vechi în tinerețea lor la ziarul Scânteia tineretului. Dichisit ca întotdeauna, purtând la gât ultima modă de cravată din impresionanta sa garderobă, Șerban Cionoff a fost și el prezent în mijlocul foștilor colegi care și-au amintit de el ca fiind unul din cei mai titrați comentatori de politică internă și nu numai. Puțini știu că este și un mare pianist, dar mai presus de toate, un prieten de nădejde. Conf. univ. dr. Mihai Milca, fost redactor șef adjunct al ziarului Scânteia tineretului, a rămas un bun coleg și un gazetar de excepție, care este mereu la zi cu documentarea din domeniul său de activitate: științele sociale și politice. Conduce revista „Punctul Critic” în care semnează personalități de frunte ale vieții noastre culturale și științifice. Pentru lucrarea „Geneza teoriei elitelor”, Mihai Milca a obținut premiul Academiei Române „Dimitrie Gusti”. Nu a lipsit de la nicio întâlnire a foștilor colegi de redacție.

Secția externe a ziarului a fost reprezentată de veteranii Ioan Timofte, Bazil Ștefan și de soții Anca și Ștefan Cârje, cu toții comentatori de finețe ai politicii externe, ai evenimentelor internaționale. Secția sport a ziarului a fost reprezentată de Dan Dumitrescu, un împătimit al jocurilor sportive, începând cu fotbalul și terminând cu tenisul de masă. Pentru el, lumea sportului este lumea în care se simte cel mai bine, este la el acasă cum s-ar spune. Nu au lipsit de la întâlnire nici Ovidiu Bălan și Tiberiu Lazăr (Tibanu), care ne amintesc de fiecare dată de momente plăcute din activitatea noastră de la ziarul de tineret. Dintre corespondenții județeni am stat de vorbă cu Victor Ursu, amintindu-ne de câteva cunoștințe comune din județul Olt, de bună seamă nelipsind cel care a condus agricultura acestui județ, Doru Rădulescu, din Caracal de loc.  De la Iași a venit să-și revadă colegii prof. univ. dr. Cătălin Bordeianu, fost corespondent al ziarului în zona Moldovei, iar până mai ieri director adjunct al Institutului Cultural Român din Chișinău și profesor la Universitatea din capitala Republicii Moldova. Despre perioada petrecută la ziar, cu bune și cu rele, am mai vorbit și cu Monica Zvirjinski, Alina Popovici, Emil Stanciu, Cristina Crăciun, Lucian Tudose. Recunosc, am și lipsit vreo două ore deoarece a trebuit să ajung la o cununie civilă tocmai lângă Arcul de Triumf. Merită să vă rețin atenția cu o frază, două.

Plec de la Caru’ cu Bere în jur de orele 12.00. Afară ploua. Domnișoara de la recepția localului îmi spune că nu răspunde niciun taximetrist la apelul făcut de ea. Ies afară și văd un taximetrist având mașina trasă mai spre restaurant. Mă întreabă unde merg. I-am răspuns. Iar el îmi zice că ploaia a făcut ca traficul să fie destul de intens și până la Arcul de Triumf mă costă 70 de lei. Mi-am dat seama că sunt niște ciubucari care așteaptă să le pice în plasă mai ales persoane străine. Cobor spre Primăria Capitalei, îi fac semn unui taximetrist cu bune intenții, care, odată ajunși la Casa de Cununii, îmi cere 20 de lei pentru cursa făcută. Mă întorc la Caru’ cu Bere și mai petrec o oră, două în compania colegilor Vasile Răvescu, I.D. Cucu, Nicolae Arsenie și Carolina Ilica. De asemenea, aflu că organizatorii au mai transmis invitații și celor care, din anumite motive, nu au putut să participe la evenimentul din 10 mai. Printre aceștia se numără Doina și Nicolae Dan Fruntelată, Stela Neagu, Rodica Avram, Velinca Militaru, Mioara Vergu Iordache, Neagu Udroiu, Gheorghe Sprințăroiu, Ion Andreiță, Dumitru Avram. Ne pare rău că nu ne-am putut vedea cu toții în acea zi de mai , în care am petrecut ore bune de discuții, de aduceri aminte, de bucuria revederii, de voie bună.

Am început aceste rânduri cu Vasile Răvescu și le voi încheia tot cu prietenul meu. Pentru că Vasile Răvescu a venit primul, a plecat ultimul și nu oricum. A trebuit să încheie și conturile cu reprezentanții localului respectiv. Și le-a închis. Dar cum? Vă spunem la următoarea întâlnire programată pentru luna octombrie a acestui an.

OVIDIU MARIAN

articol apărut în Flacăra lui Adrian Păunescu 20-26 mai 2022

 

5 iulie 2022

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *